Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011
fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka Rząd: Wróblowate Podrząd: Śpiewające Rodzina: Łuszczaki Występowanie Gatunek częściowo wędrowny. Niektóre ptaki zimują w Polsce inne przylatują do nas ze wschodu. Ptaki migrujące powracają od marca do kwietnia, natomisat odlatują od września do października. Żyją w lasach liściastych i mieszanych, sadach, ogrodach, parkach w pobliżu wody.   Wygląd Gruby mocny dziób, duża głowa i gruba szyja. Ubarwienie jednakowe dla obu płci, samicy jest bardziej szare. Ciemnobrązowy grzbiet, głowa i brzuch żółtobrązowe. Skrzydła czarne z  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011
fot: Rafał Bojanowski

Systematyka Rząd: Wróblowate Rodzina: Sikory Występowanie Gatunek częściowo osiadły. W zimę zbierają się w stada rozpoczynając koczowniczy tryb życia. Wygląd Czarna głowa, białe policzki. Żółty brzuch z czarnym krawatem na środku. Samice posiadają krótszy krawacik, który w połowie brzucha zwęża się i znika, natomiast u samców rozszerza się i tworzy plamę na spodzie brzucha. Przybliżone wymiary Długość ciała: 13-15 cm Rozpiętość skrzydeł: 22-25 cm Masa ciała: 14–22 g Pożywienie Jaja, larwy, gąsienice, dorosłe owady i  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011
fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka Rząd: Wróblowate Podrząd: Śpiewające Rodzina: Sikory Wędrówki Gatunek osiadły w Polsce. Zimą łączą się w koczujące stada. Wygląd Posiada czubek na głowie, z czarnym delikatnym rysunkiem. Czerwona tęczówka oka. Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy, samice mają czubek nieco krótszy i mniej wyraźny rysunek na głowie. Pożywienie Owady,  głównie jaja i gąsienice motyli, zimą również nasiona. Lęgi Gniazduje w dziuplach na przełomie marca i kwietnia. Składa od 6 do 8 jaj. Wysiaduje samica przez około 13-  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011
fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka Rząd: Wróblowate Podrząd: Śpiewające Rodzina: Remiz Występowanie Gatunek wędrowny. Przylatuje do Polski zazwyczaj pod koniec marca, odlatuje na przełomie sierpnia i września. Zimuje na północnych wybrzeżach Morza Śródziemnego. Wygląd Malutki, jasny ptaszek z charakterystyczna czarną maską biegnącą od dzioba poprzez oko. Ostro zakończony dziób. Skrzydła oraz grzbiet rdzawobrązowe. Wierzch głowy i kark szare. Samica ma węższą maskę. Przybliżone wymiary Długość ciała: 10-12 cm Rozpiętość skrzydeł: 16-18 cm Masa ciała: 9–11 g Pożywienie Owady, pająki,  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011

Systematyka Rząd: Sowy Rodzina: Puszczykowate Występowanie Gatunek osiadły w Polsce. Zamieszkuje parki i obszary zadrzewione, niekiedy opuszczone zabudowania i ruiny. Wygląd Krępa budowa ciała, duża głowa i żółte oczy. Wierzch ciała brązowoszary pokryty kremowymi lub białymi cętkami. Spód ciała biały albo kremowy z brązowymi plamami. Skok obficie opierzony. Szlara jest szara, ciemniejsza w okolicy dzioba. Pożywienie Owady, gryzonie. Rozród Gniazduje w dziuplach drzew, na strychach i w szczelinach zabudowań. Składa 2-5 jaj, na przełomie kwietnia  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Haall dnia 27 - 02 - 2011
fot. Jacek drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka Rząd: Wróblowate Podrząd: Śpiewające Rodzina: Sikory Występowanie Gatunek osiadły w Polsce. Ptak terytorialny, broni swego rewiru. Wygląd Upierzenie szarobrązowe. Na głowie czarna błyszcząca czapeczka, oraz nie duża czarna plamka pod dziobem. Brak dymorfizmu płciowego.     Pożywienie Owady, zimą również nasiona. Rozród Gniazduje w dziuplach i szczelinach przeważnie raz w roku pod koniec kwietnia. Składa od 7 do 10 jaj. Wysiaduje samica przez około 13- 15 dni. Młode są karmione przez oboje rodziców, po  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011
fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka Rząd: Kraskowe Rodzina: Zimorodkowate Występowanie Gatunek osiadły w Polsce, żyje w okolicach strumieni i rzek. Wygląd Jest nieco mniejszy od szpaka. Duża głowa, długi dziób, krótki ogon i nogi. Wierzch ciała i głowy turkusowoniebieski, brzuch pomarańczowy, podgardle i boki szyi białe plamy. Bardzo słabo zaznaczony dymorfizm płciowy. U samicy nasada dolnej części dzioba jest czerwona, natomiast u samca dziób czarny. Pożywienie Pożywienie to małe rybki, owady wodne i ich larwy. Rozród Gniazd buduje w  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011
fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Występowanie Gatunek przelotny, który przylatuje do Polski w marcu a odlatuje od września do października. Przebywa najchętniej w pobliżu wód na terenie całego kraju. Wygląd Wielkości wróbla domowego. Upierzenie czarno- szaro-białe. Podczas godów samiec bardziej kontrastowy. Osobniki młode są szare. Pliszka charakterystycznie kiwa długim ogonem. Pożywienie Ptak owadożerny: komary, muchy, małe motyle, chrząszcze a nawet larwy i pędraki, które zbiera z ziemi lub powierzchni brzegów wody, czasami chwyta owady w locie.   Rozród Gniazda buduje  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011

Systematyka Rząd: Wróblowate Podrząd: Śpiewające Rodzina: Jaskółkowate Występowanie Gatunek przelotny, który przylatuje do Polski w kwietniu a odlatuje we wrześniu. Wygląd Jest  mniejsza od wróbla domowego. Ubarwienie oknówek jest czarne z niebieskim połyskiem od strony grzbietowej, natomiast od strony brzusznej białe. Dziób jest czarny, oczy ciemnobrązowe. Nogi i palce opierzone białymi piórkami. Przybliżone wymiary Długość ciała: 13-15 cm Rozpiętość skrzydeł: 26-29 cm Masa ciała: 16–21 g Pożywienie Ptak owadożerny, chwyta drobne owady w powietrzu. Rozród  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 26 - 02 - 2011

► Szkielet woliery zewnętrznej wykonany jest z rur, który z kolei pokryty jest siatką z tworzywa – o oczku 1cm na 1cm – chroniąca przed dzikimi ptaszkami z zewnątrz. A od wewnątrz przyspawana jest siatka zgrzewana o grubości drutu 3 mm. natomiast w części wewnętrznej woliery, by uchronić drewniane części przed „zapędem” obgryzania ich przez papugi najpierw kanty belek obłożyłem kątownikami z blachy i całość otoczyłem również ową siatką zgrzewaną. Powierzchnia woliery około 20 m2,  [ Czytaj więcej ]