Archiwum kategorii ‘Gatunki – atlas’

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowate Podrząd: Śpiewające Rodzina: Jaskółkowate Występowanie Gatunek przelotny, który przylatuje do Polski w kwietniu a odlatuje we wrześniu. Wygląd Jest  mniejsza od wróbla domowego. Ubarwienie oknówek jest czarne z niebieskim połyskiem od strony grzbietowej, natomiast od strony brzusznej białe. Dziób jest czarny, oczy ciemnobrązowe. Nogi i palce opierzone białymi piórkami. Przybliżone wymiary Długość ciała: 13-15 cm Rozpiętość skrzydeł: 26-29 cm Masa ciała: 16–21 g Pożywienie Ptak owadożerny, chwyta drobne owady w powietrzu. Rozród  [ Czytaj więcej ]