Archiwum kategorii ‘Gatunki – atlas’

Dodał(a) Haall dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Żurawiowe Rodzina: Chruściele Występowanie Gatunek lęgowy przelotny, niektóre osobniki zimują w kraju. Występuje na wszystkich stawach i wodach stojących. Przyloty do Polski od marca do kwietnia, odloty od września do listopada. Wygląd Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie czarne, na czole biała tarczka, ciągnąca się od nasady dzioba. Palce z płatkami skórnymi ułatwiającymi pływanie. Dziób popielatobiały, oczy czerwone, nogi zielonopopielate. Młode ptaki nie mają białej tarczki na głowie, a puch na piersi jest o srebrzystym  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) marta dnia 27 - 02 - 2011 1 Komentarz

Systematyka Rząd: Wróblowate Podrząd: Śpiewające Rodzina: Krukowate Występowanie Gatunek częściowo osiadły, występuje w koloniach. Żyje w mniejszych lasach i zagajnikach, często przebywa również w miastach. Wygląd Wierzch głowy, grzbiet, skrzydła, ogon czarne. Tył głowy i szyja szare. Dziób i nogi czarne. Oczy u starszych kawek jasnoniebieskie, u młodych osobników brudnobiałe z brązowymi plamkami. Brak dymorfizmu płciowego. Pożywienie Ptak wszystkożerny, głównie owady, dżdżownice, myszy, ziarno, jagody, nasiona i owoce. Rozród Gniazda buduje z gałązek, słomy, różnych  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Blaszkodziobe Rodzina: Kaczkowate Występowanie Gatunek częściowo osiadły. Połowa populacji zimuje w kraju. Do Polski przylatuje od marca do kwietnia a odlatuje od października do listopada. Występuje na umiarkowanych szerokościach geograficznych Europy i Azji. Zamieszkuje większe zbiorniki wodne i zatoki morskie. Wygląd Ubarwienie śnieżnobiałe, szyja esowato wygięta. Dziób czerwonopomarańczowy z czarnym zgrubieniem u nasady, nogi czarne. Młode ptaki są szarobrązowe. Upierzenie obu płci jest jednakowe, samiec ma większe zgrubienie u nasady dzioba i jest  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Brodzące Rodzina: Bociany Występowanie Gatunek wędrowny, lęgowy. Do Polski przylatuje w marcu, odlatuje końcem sierpnia i we wrześniu, gromadząc się w duże stada zwane „sejmikami” odlatując do południowej Afryki. Gatunek związany z krajobrazem naszego kraju, najchętniej bytuje w okolicach błotnistych. Wygląd Ubarwienie białe z czarnymi lotkami. Oczy brązowe, nogi i dziób u ptaków starszych czerwone, u młodszych czarne. Upierzenie obu płci jest jednakowe. Pożywienie Norniki, ryjówki krety, jaszczurki, węże, małe zające, płazy, gady,  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Kraskowate Rodzina: Żołny Występowanie Gatunek wędrowny. Do Polski przylatuje w maju, odlatuje początkiem września. Występuje na otwartym terenie z pojedynczymi drzewami. W naszym kraju występuje w dolinie Sanu pod Przemyślem, oraz okolicach Hrubieszowa na Zamojszczyźnie. Sporadycznie stwierdzono występowanie w innych regionach Polski. Zimuje w Afryce na południe od Sahary, na Półwyspie Arabskim i w Indiach. Wygląd Wierzch głowy i kark rdzawobrązowe, czoło białe, grzbiet i kuper złotooliwkowe. Przez oko biegnie czarna pręga. Skrzydła  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Żurawiowe Rodzina: Chruściele Występowanie Gatunek wędrowny. Przeloty w marcu, kwietniu i sierpniu oraz październiku. Występuje na płytkich zarośniętych zbiornikach wodnych. Zamieszkuje cieplejsze i umiarkowane rejony Europy i południowo-zachodnią Azję. Zimuje w południowej Europie, Afryce oraz Indiach i Pakistanie. Wygląd Wierzch ciała oliwkowobrązowy z małymi czarnymi i białymi plamkami. Boki głowy i szyi oraz pierś szaroniebieskobrązowe. Boki ciałą w brązowo-białe pionowe pręgi. Dziób żółty, u nasady pomarańczowawy, nogi zielonkawe. Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego Pożywienie  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Skowronki Występowanie Gatunek osiadły. Występuje na peryferiach wsi i miast, w miejscach suchych, na terenach piaszczystych. Wygląd Nieco większy od wróbla domowego. Na głowie ma czub z brązowoczarnych piór. Upierzenie brązowe, strona grzbietowa szarobrązowa. Brzuch szarożółtawy, na piersi i gardzieli ciemne plamki, na skrzydłach wąskie. Dziób szarobrązowy. Oczy i nogi szarobrązowe. Pożywienie Nasiona chwastów, młode karmi owadami i ich larwami, dżdżownicami. Rozród Gniazda zakłada w zagłębieniach ziemi, które buduje  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Trznaldowate Występowanie Gatunek osiadły. Występuje na obrzeżach lasów, borów, sadów, ogrodów, pól, w miejscach dobrze nasłonecznionych. Zimuje w kraju tworząc koczujące stada. Wygląd Ptak wielkości wróbla domowego. Samiec w szacie godowej ma żółtą głowę i brzuch, rdzawą pierś. W szacie spoczynkowej żółta barwa na brzuchu płowieje i pozostaje tylko kilka żółtych pasków na głowie. Kuper cynamonowy. Samica oliwkowoszara. W szacie spoczynkowej samiec upodabnia się do samicy. Przybliżone wymiary Długość  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowate Podrząd: Śpiewające Rodzina: Pokrzewkowate Występowanie Gatunek wędrowny. Do polski przylatuje w kwietniu a odlatuje od sierpnia do października. Występuje w liściastych lasach, parkach, zagajnikach. Wygląd Mniejszy od wróbla. Grzbiet zielonkawobrązowy z szarością. Nad okiem jasnożółty pasek. Brzuch biały, pierś i gardziel żółtawa, Dziób ciemnobrązowy. Nogi brązowe.   Pożywienie Owady Rozród Gniazda zakłada na ziemi z mchu i trawy. Składa 6 jaj już w kwietniu. Jaja są białe z czerwonawymi kropeczkami, kształtu jajowatego.  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowate Rodzina: Drozdowate Występowanie Gatunek częściowo osiadły. Kosy wędrowne do Polski przylatują w marcu i kwietniu a odlatują od września do listopada. Występują w sadach, parkach, ogrodach. Wygląd Nieco większy od szpaka. Samiec jest czarny z żółtym dziobem i żółtą obrączką wokół oka. Samica jest ciemnobrązowa, gardło i pierś ma jaśniejszą i plamkowaną. Oczy ciemnobrązowe. Nogi czarne. Pożywienie Dżdżownice, owady i ich larwy, owoce, jagody. Gniazdowanie Gniazda zakłada na krzewach lub niskich drzewach.  [ Czytaj więcej ]