Archiwum kategorii ‘Gatunki – atlas’

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Żurawiowe Rodzina: Chruściele Występowanie Gatunek wędrowny. Występuje w obu amerykach, Europie, Azji, północnej Afryce. Do Polski przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do listopada. Niektóre ptaki pozostają w Polsce zimując w ciepłych zbiornikach wodnych. Występuje nad wodami, niedużymi jeziorami, stawami, bagnami, gliniankami i starorzeczami. Bogatymi w roślinność nadwodną i podwodną, oraz w zarośla i szuwary. Wygląd Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie szaroczarne, nad dziobem czerwona blaszka. Głowa, szyja, pierś i boki łupkowoszare.  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Dzięciołowe Rodzina: Dzięciołowate Występowanie Gatunek osiadły. Jesienią cześć osobników rozpoczyna koczowniczy tryb życia w zimowych stadkach sikor i kowalików. Przebywa w parkach, lasach i ogrodach. Wygląd Głowa czarna z brązowym czołem, samiec ma z tyłu głowy czerwoną plamę. Od nasady dzioba odchodzi czarny wąs, który łączy się czarnym karkiem. Grzbiet i skrzydła czarne, na skrzydłach białe plamy. Białe barkówki, brzuch brudnobiały, podbrzusze i pokrywy podogonowe czerwone. Środkowe pióra ogona czarne, zewnętrzna czarne z  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Blaszkodziobe Rodzina: Kaczkowate Występowanie Gatunek wędrowny, niektóre osobniki pozostają w kraju. Do Polski przylatuje od lutego do kwietnia a odlatuje na południe od września do grudnia. Występuje wszędzie tam gdzie jest woda. Zamieszkujący Europę, Amerykę Północną, Azję, Australię, Nową Zelandię, Wygląd Wyraźny dymorfizm płciowy. Samica brązowa w brunatne plamy. Samiec w szacie godowej (zima, wiosna) z zieloną głową i białą obrożą na szyi, pierś brązowa, wierzch i spód tułowia popielaty, reszta ciała w  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Kowaliki Występowanie Gatunek osiadły. Zimą przyłącza się do koczujących stad sikor. Zamieszkuje parki, ogrody, oraz zadrzewione tereny rolnicze. Prowadzi nadrzewny tryb życia i jako jedyny polski ptak potrafi poruszać się po pniu głową w dół. Wygląd Wierzch ciała barwy stalowoniebieskiej. Na oczach czarna maska. Brzuch rdzawy lub biały w zależności od podgatunku. Samce wyróżniają się większą intensywnością rdzawej barwie na podogoniu i bokach ciała. Pożywienie Nasiona, owady oraz ich  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Szpakowate Występowanie Gatunek wędrowny. Znaczna część zimuje w Polsce Przylatuje do Polski na początku marca, odlatuje od października do listopada. Wygląd Dymorfizm płciowy prawie nie zauważalny. Samiec w szacie godowej ma sinoniebieską nasadę dzioba, u samicy dziób jest żółty. W szacie godowej (wiosna, lato) upierzenie czarne, metalicznie połyskujące, dziób żółty. W szacie spoczynkowej (jesień, zima) upierzenie matowe z wyraźnymi dużymi białymi plamkami na całym ciele, dziób czarny. Młode osobniki  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Krukowate Występowanie Ptak częściowo wędrowny. Większość naszych osobników zimuje w kraju. Żyje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Wygląd Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie barwy czerwonobrązowej. Skrzydła z niebieskim – czarnym i białym lusterkiem. Od nasady dzioba pod policzkiem gruby czarny wąs. Biały kuper, czarny ogon. Dziób czarny, oczy i nogi brązowe. Pożywienie Owady, bezkręgowce, myszy, jaja i młode ptaki. Jesienią i zima pożywienie pochodzenia roślinnego: żołędzie, buczyna, jagody i  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Szponiaste Podrząd: Jastrzębiowce Rodzina: Jastrzębiowate Występowanie Występuje w północnej Azji, w Japonii, w Europie. Występuje też na Grenlandii i Islandii i w krajach nadbałtyckich. Reintrodukowany w Szkocji. W Polsce zasiedla większe lasy w sąsiedztwie jezior i stawów rybnych, dolin rzecznych oraz wybrzeży morskich. Zimą skupia się nad rzekami i zalewami. Wygląd Brak dymorfizmu płciowego, samica nieco mniejsza. Ubarwienie brunatne z rozjaśnioną głową. Śnieżnobiały krótki ogon, nogi żółte, żółty dziób. Ptaki młodociane są ciemno  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Krukowate Występowanie Gatunek wędrowny. Żyje w pobliżu lasów, pól i łąk, zimą przebywa na polach i osiedlach ludzkich. Przyloty od marca do maja, odloty od października do listopada. Do nas na zimę przylatują wrony ze wschodu, natomiast nasze odlatują na południowy zachód. Wygląd Ubarwienie czarno- szare. Masywny czarny dziób. Głowa , gardziel , skrzydła, ogon czarne, grzbiet i brzuch popielate. Oczy ciemnobrązowe, nogi czarne.       Pożywienie Ptaki  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) marta dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Siewkowate Rodzina: Mewy Występowanie Gatunek lęgowy i przelotny. Żyje w okolicach stawów i wolno płynących rzek, przebywa w koloniach. Przyloty od lutego do maja, odloty od sierpnia do grudnia, jednak część ptaków zostaje w Polsce. Wygląd Osobnik dorosły w szacie godowej (wiosna-lato) ma na głowie charakterystyczny brązowo- czarny kaptur, czarne końce lotek. Oczy brązowe, dziób i nogi czerwone. W szacie spoczynkowej małe plamki za oczami. Młode ptaki wierzch ciała i skrzydła maja popielato-  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) marta dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Łuszczaki Występowanie Gatunek częściowo wędrowny. Żyje na skrajach lasów, lasach prześwietlonych, parkach, ogrodach, skrajach pól. Przyloty od lutego do kwietnia, odloty od września do listopada, jednak spora część ptaków zostaje w Polsce tworząc koczujące stada. Wygląd Samiec po stronie grzbietu oliwkowozielony. Brzegi skrzydeł, koniec grzbietu, przednia część brzucha i większość piór ogonowych ma żółte. Pióra ogonowe na końcu czarne z wąska szarobiałą lamówką. Dziób szarobrązowy, oczy ciemnobrązowe, nogi brązowe.  [ Czytaj więcej ]