Archiwum kategorii ‘Gatunki – atlas’

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Pełnopłetwe Rodzina: Kormorany Występowanie Przyloty do polski od lutego do marca, odloty od sierpnia do listopada. Zdarzają się przypadki zimowania ptaków w kraju, głównie nad Bałtykiem. Wygląd Duży czarny ptak z długą szyją. W okresie lęgowym metaliczny połysk piór, oraz białe plamy na głowie i udach. Oczy zielone, dziób brązowy, nogi czarne. Kormorany nie posiadają gruczołu kuprowego, dlatego pióra kormoranów nasiąkają wodą. Brak dymorfizmu płciowego. Przybliżone wymiary Długość ciała: 77-94 cm Rozpiętość skrzydeł:  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Krukowate Występowanie Gatunek częściowo wędrowny. Od października do listopada nasze gawrony odlatują na południowy zachód, natomiast do Polski przylatują osobniki północy i wschodu. Ruch w odwrotnym kierunku od marca do kwietnia. Przebywa najchętniej na terenach nizinnych, w parkach, zagajnikach. Wygląd Upierzenie czarne z metalicznym połyskiem. Dziób jasnobrązowy, oczy ciemnobrązowe, nogi czarne. U dorosłych osobników nasada dzioba jest naga, widać brudnobiały płat skóry.   Przybliżone wymiary Długość ciała: 44-46 cm  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Grzebiące Rodzina: Kurowate Występowanie Gatunek osiadły. Środowiskiem bażanta są pola i łąki sąsiadujące z gęstymi zaroślami. Wygląd Wyraźny dymorfizm płciowy. Samica mniejsza od samca i skromniej ubarwiona. Poprzez krzyżowanie się kilku gatunków wytworzyły się u kogutów różnice w kolorze upierzenia. Kogut najczęściej ma szyję niebieskofioletową z zielonym połyskiem, wokół niej występuje biały pierścień. Dookoła oczu czerwona obwódka. Na głowie samca znajdują się płaty czerwonej skóry zwane „różami”. Podstawowym kolorem jest miedziany z ciemnymi,  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Rodzina: Jaskółkowate Występowanie Do Polski przylatuje początkiem kwietnia, natomiast odlatuje od września do października. Zimuje w Afryce. Żyje w mniejszych miastach i wsiach. Wygląd Brak dymorfizmu płciowego. Rdzawa plama na twarzy i podgardlu. Grzbiet jest czarny, połyskliwy. W poprzek piersi ciągnie się czarny pas. Brzuch biały, dziób czarny, oczy ciemnobrązowe, nogi czarne. Ogon widelcowaty z długimi sterówkami, na ogonie białe plamy. Przybliżone wymiary Długość ciała: 17-21 cm Rozpiętość skrzydeł: 32-35 cm Masa  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd : Śpiewające Rodzina: Krukowate Występowanie Gatunek osiadły. Przebywa w zaroślach zagajników i lasów. Obecnie bardzo często zamieszkuje miasta i wsie. Wygląd Słaby dymorfizm płciowy. Upierzenie czarne, brzuch i barkówki białe. Grzbiet i szyja mają niebieski połysk, a ogon zielony połysk. Dziób czarny, oczy ciemnobrązowe, nogi czarne. Pożywienie Bezkręgowce, owoce, nasiona, odpadki, padlina, jaja i pisklęta ptaków.   Rozród Gniazduje w koronach drzew i krzewów, kuliste gniazdo ułożone z luźno ułożonych gałązek  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Łuszczaki Występowanie Gatunek częściowo wędrowny. Jesienią zbiera się w większe stada i rozpoczyna koczowniczy tryb życia. Przebywa najchętniej w prześwietlonych lasach, parkach, ogrodach. Wygląd Brak dymorfizmu płciowego. Przednia część głowy czerwona, z tyłu biała, natomiast spodnia część ciała biała. Potylica, skrzydła, ogon czarne. Na skrzydłach skośny żółty pas, na końcu skrzydeł i na ogonie białe plamki. Grzbiet brązowy, dziob żółtobiały na końcu ciemniejszy. Oczy i nogi brązowe. Młode nie  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd : Śpiewające Rodzina: Raniuszki Występowanie Gatunek częściowo osiadły. Poza okresem lęgów łączy się w koczujące stada. Przebywa przeważnie w liściastych lasach, parkach, sadach i miejscach krzaczastych. Wygląd Słaby dymorfizm płciowy. Głowa i brzuch są białe, grzbiet czarny z brązowymi bokami, lotki czarnobrązowe z białymi lamówkami. Długi czarny ogon z białymi pasami. Dziob czarny, oczy czarnobrązowe, nogi czarne. Występuje w dwóch odmianach: pierwsza ma całą białą głowę, druga posiada na głowie czarną  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systemetyka Rząd: Dzięciołowe Rodzina: Dzięciołowate Występowanie Gatunek osiadły. Przebywa na skrajach lasów, parków – najchętniej w drzewostanach liściastych. Wygląd Upierzenie zielone, na głowie duża czerwona czapeczka. Wokół oczu ciągnie się czarna plama, przy której samica ma czarny pas a samiec czerwony. Upierzenie zielone, strona spodnia szarozielona. Ogon i zewnętrzne brzegi skrzydeł ciemnozielone z poprzecznymi brązowymi pasami. Dziób duży ciemnoszary, nogi ciemnoszare. Osobniki młode gęsto nakrapiane. Pożywienie Żeruje na ziemi plądrując mrowiska, zjada również chrząszcze, świerszcze,  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Brodzące Rodzina: Czaplowate Występowanie Gatunek wędrowny. Występuje w Europie, w środkowej i południowo-wschodniej Azji i w Afryce. Do Polski przylatuje od marca, odlatuje od sierpnia do grudnia. Występuje nad wodami, jeziorami, stawami i cichymi rzekami. Wygląd Brak dymorfizmu płciowego. W locie szyja zgięta w kształcie litery „S” Wierzch ciała i ogon są siwopopielate, spód biały z czarnymi podłużnymi smugami. Biała głowa z ciemnym pasem nad okiem i ciemnym czubkiem z tyłu głowy. Oczy  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Drozdowate Występowanie Gatunek częściowo osiadły. Do Polski przylatuje od marca do kwietnia, natomiast odlatuje od października do listopada. Przebywa w dolinach rzek, w lasach liściastych, mieszanych i iglastych. Wygląd Wierzch głowy i kuper szary, wierzch ciała i skrzydła brązowe, ogon czarny. Na piersi czarne plamy w kształcie grotów, gardziel i boki rdzawożółte, spód skrzydeł biały. Dziób wiosną żółty, jesienią brązowy, oczy ciemnobrązowe, nogi czarnobrązowe. Pożywienie Owady i ich larwy,  [ Czytaj więcej ]