Archiwum kategorii ‘Gatunki – atlas’

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Występowanie Gatunek wędrowny. Występuje w większości krajów w całej Europie Zachodniej i Środkowej oraz Azji. Do polski przylatuje około drugiej połowy kwietnia i maju, a odlatuje w sierpniu i wrześniu. Zimuje w Afryce na południe od Sahary. Unika obszarów górskich. Głównie zamieszkuje szeroką gamę terenów wilgotnych i nasłonecznionych z wysoką roślinnością, okolice bagien, rowów, jezior, krzaczastych rzek. Sady, żywopłoty, pola. Wygląd Brak dymorfizmu płciowego. Brązowa głowa, w podłużne pręgi, biała  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Rodzina: Drozdowate Występowanie Gatunek wędrowny. Występuje w Europie. Do polski przylatuje od marca do kwietnia, odloty od października do listopada. Zimuje w Afryce. Występuje na terenach gęsto zarośniętych, najchętniej wilgotnych, głównie przybrzeżne krzewy i zarośla, bagienne zarośla wokół jezior i torfowisk. Wygląd Wierzch ciała jest szarobrązowy, a od spodu białawy. Jaskrawoniebieskie gardło i przód szyi u samca, który jest otoczony czarną i rdzawą przepaską ze środkiem białym. Posiada charakterystyczną kremową brew. Ogon  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Kraskowate Rodzina: Żołny Występowanie Afryka środkowo- zachodnia. Zamieszkują otwarte przestrzenie, unikają lasów. Wygląd Ptak o bardzo jaskrawym charakterystycznym ubarwieniu. Skrzydła są długie, ostre. Pióra ogona wydłużone w centralnej części. Lekko zakrzywiony ku dołowi cienki, długi dziób. Górna część pleców i ogona, skrzydła, czoło i przednia część głowy są w kolorze zielono- żółtym. Na oczach czarna szeroka pręga. Czerwony gardziel, pierś i brzuch w kolorze rudo- żółtym. Podbrzusze fioletowo-niebieskie. Nogi są krótkie, przez co  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Astryldy Występowanie Amarantka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych ptaków afrykańskich z wyjątkiem części północnej, od Sahary do Somalii na południu – do południowej Rhodesia. Istnieje dziewięć geograficznych ras, różnych kolorów i rozmiarów. Preferuje otwarte sawanny z drzewami i krzewami, czasami z gęstymi krzewami cierni, ale i obszar pustyni, żyje na obszarach wszystkich typów. Wygląd Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma przednią i tylną górną część grzbietu jaskrawo czerwoną, na piersi  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Szponiaste Rodzina: Sekretarze Występowanie Sekretarz to ptak występujący w całej Afryce na południe od Sahary. Żyje na otwartych przestrzeniach płaskowyżów sawannowych, a często przebywa na obszarach, które zostały niedawno spalone, gdyż ssaki, które tam występują są pozbawione pokrycia i często są ranne w wyniku pożarów. Ptaki te wolą otwarte murawy i sawanny niż lasy i gęste zagajniki. W Południowej Afryce, ptaki te są trzymane w niewoli w celu zniszczenia węży i szczurów. Głównym  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Rodzina: Wróble Występowanie Gatunek osiadły. Przybywa w pobliżu siedzib ludzkich, pól i ogrodów. Wygląd   Samca grzbiet i skrzydła są rdzawobrązowe, miejscami czekoladowe. Na skrzydle biała przepaska. Samiec posiada na głowie szarą czapeczkę i czarny śliniaczek. Samica nieco mniejsza od samca i jej ubarwienie jest skromne. Głowę ma płowoszarą, jaśniejszą barwę nad okiem i nie posiada czarnego śliniaczka. Przybliżone wymiary Długość ciała: 14-16 cm Rozpiętość skrzydeł: 21-26 cm Masa ciała: 24-38 g  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Krukowate Występowanie Gatunek osiadły. Zamieszkuje Europę, północną Afrykę, Azję oraz całą Amerykę Północną. Żyje w starych lasach w pobliżu których znajdują się skaliste zbocza, poręby, łąki, rzeki. Wygląd Ptak większy od gawrona. Brak dymorfizmu płciowego. Upierzenie czarne z metalicznym połyskiem na grzbiecie i głowie. Dziób i nogi czarne, długi, klinowaty ogon. Młode są pozbawione połysku. Przybliżone wymiary Długość ciała: 65 cm Rozpiętość skrzydeł: 120 cm Masa ciała: 1000 g  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Papugowe Rodzina: Papugowate Występowanie Występuje w Azji, Indie, oraz na wyspie Cejlon leżącej na Oceanie Indyjskim. Żyje w suchych i wilgotnych sawannach z drzewami, na obrzeżach lasów, mniej w parkach i miastach. Żyją w małych stadach do 15 ptaków, w zależności od dostępności pożywienia. Z reguły bardzo głośnie aż do zmroku. Wygląd Upierzenie zielone w różnych odcieniach, żółty dziób. Kolor głowy śliwkowofioletowy z ciemno fioletową obrożą Samiec posiada fioletową plamkę na skrzydle. Samice  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Drozdowate Występowanie Do polski przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do listopada. Zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego. Przebywa w lesie wśród gęstych zarośli, zagajnikach, większych ogrodach i parkach. Wygląd Ptak nieco mniejszy od wróbla domowego. Brak dymorfizmu płciowego. Policzki, gardziel i pierś są rdzawoczerwone. Grzbiet, skrzydła i ogon szarobrązowy. Brzuch biały. Dziób czarny, oczy i nogi ciemnobrązowe. Młode są pozbawiona barwnej plamy na piersi,  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Szponiaste Podrząd: Jastrzębiowce Rodzina: Jastrzębiowate Występowanie Gatunek częściowo wędrowny. Od września do października część naszych myszołowów odlatuje do krajów południowo- zachodniej Europy, skąd powracają od lutego do marca. Występuje na obrzeżach lasów.   Wygląd Ubarwienie zmienne, brunatne do bardzo jasnego. Najczęściej wierzch ciała szarobrunatny, na spodzie jaśniejszy z ciemnymi pręgami, płomykami lub plamami. Samica większa od samca. Przybliżone wymiary Długość ciała: 46-58 cm Rozpiętość skrzydeł: 110 -132 cm Masa ciała: 0,9 – 1,1  [ Czytaj więcej ]