Archiwum kategorii ‘Gatunki – atlas’

Dodał(a) Hanka dnia 25 - 05 - 2011 4 Komentarze(y)

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Wróble Występowanie Gatunek częściowo wędrowny, bardzo liczny i rozpowszechniony w Europie i Afryce w basenie Morza Śródziemnego, w tym w  Portugalii, Hiszpanii, południowych Włoszech, w Grecji, Bułgarii,  na Malcie, Krecie, w południowej Turcji, w Libanie, Maroku, Syrii, Tunisie, Emiratach Arabskich. Według danych Czerwonej Księgi Zagrożonych Gatunków (IUCN Red List of Threatened Species http://www.iucnredlist.org/apps/redlist/details/149101/0 ) – w 2004 r. szacowano, że populacja europejska wróbla południowego stanowiła od 25 do 49%  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Hanka dnia 4 - 05 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Papugowe Podrodzina: Papugi właściwe Rodzina: Papugowate Występowanie Lasy i zadrzewienia do wysokości 1600 m n.p.m., a także tereny otwarte – sady, ogrody, pola w Afryce Środkowej i Wschodniej, w Egipcie, na wyspie Mauritius, w Tanzanii, w Adenie, Omanie, Kuwejcie, Iraku, Indiach, Indochinach, w południowo – wschodniej części Chin i na Cejlonie. Ogromne tereny występowania tych ptaków w naturze przyczyniły się znacząco do powstania kilku podgatunków. Poza sezonem lęgowym żyje w dużych stadach.  Nocują  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Hanka dnia 4 - 05 - 2011 0 Komentarzy

  Systematyka Rząd: Wróblowe Podrodzina: Śpiewające Rodzina: Pokrzewkowate Występowanie Występuje w krajach śródziemnomorskich, w północnej Afryce i w części Azji.  Spotkać ją można przede wszystkim w sadach oliwnych, lasach z sosnami, w leśnym podszycie, w winnicach i ogrodach, również w parkach miejskich. Osiadła, choć część wędruje niedaleko na południe.  Do Polski zalatuje wyjątkowo. Wygląd Ptak wielkości piegży, dość krępy z krótkimi skrzydłami, porusza się energicznie i często zadziera ogonek. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec szary z  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 3 - 03 - 2011 0 Komentarzy

► O sikorach bogatkach Parus major pisaliśmy już w okresie letnim, kiedy to śledziliśmy losy rodziny bogatek poprzez internetową kamerkę umieszczoną w jednej z budek lęgowych. Przekonaliśmy się, ile trudu muszą sobie zadać rodzice, by wychować swoje potomstwo i że nie zawsze ten trud uwieńczony jest sukcesem. Udało się nam również zaobserwować zachowania tych ptaków podczas lęgów.   Bogatkę można zobaczyć prawie wszędzie: w lasach, ogrodach, parkach. Bogatki są największym gatunkiem z rodziny sikor i  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Rodzina: Pokrzewkowate Występowanie Gatunek przelotny, lęgowy. Przyloty do Polski kwiecień – maj, odloty sierpień – wrzesień. Występuje w Europie, północno – zachodniej Afryce, środkowo- zachodniej Azji. Zimuje w Afryce na południe od Sahary, od Senegalu do Erytrei, Iranie i Iraku. Zamieszkuje tereny o zwartych czcinach i wysokich turzycach, torfowiskach, na brzegach zbiorników wodnych, starorzeczach, z wysokim sitowiem, kępami turzyc, oraz zaroślami wiklin. Wygląd Wierzch ciała jednolicie brązowy, spód białawy – białawobeżowy. Nad  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Rodzina: Krukowate Występowanie Gatunek osiadły, koczujący. Zamieszkuje obszary starych drzewostanów iglastych, górskie lasy, bory świerkowe, sosnowe i mieszane. Występuje w północnej Europie, Półwyspie Bałkańskim, Alpach, Himalajach. Wygląd Ubarwienie brązowe z białymi plamkami. Krótki ogon charakterystycznie biało zakończony. Szerokie czarno zakończone skrzydła i duża głowa na której ma czarnobrunatną czapeczkę. Mocny ciemny dziób. W locie dobrze widoczne białe pokrywy podogonowe. Młodociane osobniki są nieco jaśniejsze. Przybliżone wymiary Długość ciała: 28-33 cm Rozpiętość skrzydeł:  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Pełnopłetwe Rodzina: Czaplowate Występowanie Gatunek przelotny, bardzo nielicznie pojawia się w całym kraju. Przyloty kwiecień- maj, odloty lipiec – wrzesień. Żyje w gęstych i wilgotnych drzewostanach liściastych w pobliżu czcin przy jeziorach, starorzeczach, kompleksach stawów rybnych. Wygląd Ptak o krępej budowie ciała. W upierzeniu godowym wierzch ciała i głowa czarny z zielonym połyskiem, spód ciała skrzydła i ogon popielate, na głowie 2-3 pióra ozdobne. Dziób czarny, tęczówki czerwone. Ptaki młodociane mają wierzch ciała  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Wróblowe Podrząd: Śpiewające Rodzina: Pliszkowate Występowanie Gatunek wędrowny. Do polski przylatuje od marca do kwietnia, odloty od września do października. Występuje w Europie (w wielu podgatunkach), w Azji. Zimuje w Afryce na południe od Sahary. Występuje na nizinach, na otwartych terenach, chętnie wilgotnych torfowiskach, bagnach, wrzosowiskach i nieużytkach. Wygląd Jest to smukły ptak z charakterystycznie długim stale machającym ogonem. Samiec ma wierzch głowy i kark popielaty, na głowie białą brewkę i wąs, spód  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Siewkowe Rodzina: Bekasowate Występowanie Gatunek wędrowny. Do polski przylatuje od marca do kwietnia, odloty od listopada. Występuje w środkowej i północnej Eurazji, od Islandii do Zabajkala. Zimuje w Afryce i południowej Azji. W Polsce największe skupienia par lęgowych można zaobserwować w dolinie Noteci i Biebrzy. Zamieszkuje rozlegle wilgotne łąki i pola, doliny rzek, rozległe bagnach, torfowiska, na wszelkich podmokłych, otwartych i słabo zakrzaczonych terenach. Wygląd Upierzenie jest szarobrązowe, głowa szyja i grzbiet pokryte  [ Czytaj więcej ]

Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka Rząd: Dzięciołowe Rodzina: Dzieciołowate Występowanie Gatunek wędrowny. Przylot w kwietniu i maju, odlot w sierpniu i wrześniu. Zimuje w tropikalnej Afryce (w dorzeczu Nilu, oraz na północ i zachód od Sahary). Zamieszkuje całą Europę (z wyjątkiem północnych części wysp Brytyjskich i Skandynawii), północną Afrykę, lasy centralnej Azji aż do jej wschodnich wysp. Żyje na obrzeżach lasów i w prześwietlonych lasach liściastych i mieszanych, parkach i ogrodach ze starymi drzewami. Wygląd Tło upierzenia wierzchu ciała  [ Czytaj więcej ]