Dodał(a) Agata dnia 24 - 02 - 2011 0 Komentarzy

► Kakapo jest to jedyna nielotna papuga, która jest aktywna nocą, a jej waga sięga do około 3 kg.
Prowadzi naziemny tryb życia, przy pomocy dzioba i szponów wspina się na drzewa, z których potrafi szybować. W sytuacjach zagrożenia kakapo przywiera nieruchomo do ziemi, gdzie staje się łatwym łupem dla drapieżników posługujących się węchem.

Wskutek wprowadzenia przez człowieka do ekosystemu Nowej Zelandii kotów, szczurów, gronostajów skutecznie zmniejszyła sie liczba tych nielotnych papug i kakapo prawie wigineła.
Zielony dziennik podaje informację, że na świat przyszło 14 piskląt kakapo, w tym ostatnia szóstka wykluła się na wyspie Codfish przy południowym wybrzeżu Nowej Zelandii. Kakapo przestały wymierać, a ich liczba po raz pierwszy od kilkudziesięciu lat przekroczyła setkę. Dzięki skutecznej ochronie jest ich dziś dwa razy więcej niż zaledwie dziesięć lat temu. W 1995 r. liczba kakapo spadła do 50 osobników. Wciąż jednak populacja tego gatunku znajduje się na granicy wymarcia, czy ornitologom z Nowej Zelandii uda się skutecznie uratować ten gatunek ?

Zdaniem Deirdre Vercoe, szefowej rządowego programu ochrony kakapo, odrodzenie papug powiązane jest z urodzajem na ich ulubione pożywienie jakim są owoce drzewa rimu, które jednak pojawiają się bardzo nieregularnie.

Na podstawie: dziennik.pl

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.