Dodał(a) Hanka dnia 4 - 05 - 2011 0 Komentarzy

Fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

 

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrodzina: Śpiewające
Rodzina: Pokrzewkowate

Występowanie

Występuje w krajach śródziemnomorskich, w północnej Afryce i w części Azji.  Spotkać ją można przede wszystkim w sadach oliwnych, lasach z sosnami, w leśnym podszycie, w winnicach i ogrodach, również w parkach miejskich. Osiadła, choć część wędruje niedaleko na południe.  Do Polski zalatuje wyjątkowo.

Wygląd

Ptak wielkości piegży, dość krępy z krótkimi skrzydłami, porusza się energicznie i często zadziera ogonek. Wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec szary z aksamitnoczarnym kapturem i jedwabistobiałym gardłem oraz rdzawymi oczami z grubą czerwoną obrączką powiekową.

Fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

Samica jest ogólnie ciemna z szarym kapturem i białym gardłem, odcinającym się od brązowych boków piersi. Juv. jest bardziej szarobrunatny niż samica, oczy wraz z obrączką powiekową ma ciemne, ale otoczone jaśniejsza obrączką oczną.

Fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

Przybliżone wymiary

Długość ciała  ok. 13-14 cm, rozpiętość skrzydeł 15-18 cm.

Pożywienie

Owady,  ich larwy, pająki,  nasiona i owoce rozwijających się roślin, w okresie jesiennym – również jagody i inne owoce.

Rozród

Gniazduje zawsze w miejscu dobrze osłoniętym, gniazdo umieszcza w krzewach. Składa 3-5 jaj, żółtobiałych lub z czerwonobrązowym plamami. Zwykle dwa lęgi w roku. Od złożenia ostatniego jaja wysiadywanie  trwa 13-14 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po 11-12 dniach.

Fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

Ochrona

Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.