Dodał(a) Hanka dnia 9 - 04 - 2011 0 Komentarzy

► Ledwie zaczyna się kwiecień, prasa donosi o bocianach w hiszpańskim mieście Alfaro (północno-wschodnia część tego kraju – prowincja Navarra). W 2008 r. pisano o tym na forum Klubu Ciconia  (http://klubciconia.ptaki.info.pl/forum/viewtopic.php?p=66948&sid=41bef4150ab5434c684913dab9848b3e) a obecnie krótką notatkę na ten temat zamieszcza tygodnik POLITYKA (nr 15 (2802) z 8 kwietnia 2011 r.). Katedra San Miguel w centrum miasta Alfaro to ulubione miejsce gniazdowania ok. 110-120 par bocianów z tzw. populacji zachodniej bocianów (kiedy młode się wylęgną będzie ich w sumie ponad 500). Istnieją obawy, że dach katedry nie wytrzyma ciężaru tylu gniazd i ptaków.   Zdjęcie jak wygląda katedra można zobaczyć na blogu pod: http://islakokotero.blogsome.com/category/alfaro/ Zachodnia populacja bocianów żyje głównie w miastach, na gniazda pary wybierają wieże kościołów i katedr oraz zamki. Ptaki żywią się głównie bezkręgowcami, znajdowanymi na terenach stepów i upraw rolniczych.

W przeciwieństwie do nich, polskie bociany reprezentują populację wschodnią.  Żyje u nas – jak czytamy w „Polityce” i jak ocenia dr Jarosław Krogulec z OTOP – ponad 40 tys. par bocianów, co stanowi 1/5 populacji światowej a jednocześnie jest to najwięcej w skali europejskiej.

Polskie bociany w gnieździe na słupie

Bocian biały (Ciconia ciconia) Fot. Hanna Żelichowska

 

Polskie bociany żyją na wsiach, a gniazda lokują głównie na dachach domów, słupach elektrycznych i innych słupach często specjalnie dla nich ustawionych przez człowieka.

Żywią się małymi ssakami i płazami, a żerują głównie na terenach podmokłych.

Bocian biały (Ciconia ciconia) na podmokłej łące. Fot. Hanna Żelichowska

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.