Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Rodzina: Pokrzewkowate

Występowanie

Gatunek przelotny, lęgowy.
Przyloty do Polski kwiecień – maj, odloty sierpień – wrzesień.
Występuje w Europie, północno – zachodniej Afryce, środkowo- zachodniej Azji.
Zimuje w Afryce na południe od Sahary, od Senegalu do Erytrei, Iranie i Iraku.
Zamieszkuje tereny o zwartych czcinach i wysokich turzycach, torfowiskach, na brzegach zbiorników wodnych, starorzeczach, z wysokim sitowiem, kępami turzyc, oraz zaroślami wiklin.

Wygląd

Wierzch ciała jednolicie brązowy, spód białawy – białawobeżowy. Nad okiem biała brew. Dziób szarobrązowy, nogi jasnobrązowe.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 14-15 cm
Rozpiętość skrzydeł: 18-21 cm
Waga: 15 g

Pożywienie

Owady i ich larwy, oraz pająki.
Żerując często chodzi po pływających pędach roślin i wyławia drobne owady z wody.

Rozród

Gniazdo buduje wciśnięte w kępie turzyc, nad mokrym gruntem, lub wodą.
Zbudowane jest z suchych liści, pałki i trzcin, które układa na krzyż pod kątem ostrym. Warstwa wewnętrzna składa się z drobnych liści i włókiem roślinnych.
Samica w maju – czerwcu składa 4-5 jaj w kolorze białym, lekko wydłużone o ostrym węższym końcu. Jaja usłane są jasnoszarymi i szaro lub czerwonowbązowymi gęstymi plamkami.
Jajka wysiadują obydwoje rodzice prze około 12 dni.
Samiec intensywnie uczestniczy w karmieniu młodych.
Po około 13–15 dniach pisklęta opuszczają gniazdo, przez około 14 dni są jeszcze dokarmiane przez rodziców.
Wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.