Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Rodzina: Krukowate

Występowanie

Gatunek osiadły, koczujący.
Zamieszkuje obszary starych drzewostanów iglastych, górskie lasy, bory świerkowe, sosnowe i mieszane. Występuje w północnej Europie, Półwyspie Bałkańskim, Alpach, Himalajach.

Wygląd

Ubarwienie brązowe z białymi plamkami. Krótki ogon charakterystycznie biało zakończony.
Szerokie czarno zakończone skrzydła i duża głowa na której ma czarnobrunatną czapeczkę. Mocny ciemny dziób. W locie dobrze widoczne białe pokrywy podogonowe. Młodociane osobniki są nieco jaśniejsze.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 28-33 cm
Rozpiętość skrzydeł: 52-60 cm
Waga : 160 – 200 g

Pożywienie

Orzechy laskowe, nasiona szyszek, owady i ich larwy, drobne kręgowce, ślimaki, oraz jaja, które wybiera z gniazd innych ptaków i ich pisklęta.

Rozród

Gniazdo buduje na drzewie iglastym 5-8 metrów nad ziemią, w rozwidleniu gałęzi tuż przy pniu.
Zbudowane jest z gałązek i mchu w środku wyścielone trawami.
Samica w marcu – kwietniu składa 3-4 jaj bladoniebieskich, różnobiegunowych, gęsto usłanych brązowymi plamkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 17 – 19 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 24 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.