Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Pełnopłetwe
Rodzina: Czaplowate

Występowanie

Gatunek przelotny, bardzo nielicznie pojawia się w całym kraju.
Przyloty kwiecień- maj, odloty lipiec – wrzesień.
Żyje w gęstych i wilgotnych drzewostanach liściastych w pobliżu czcin przy jeziorach, starorzeczach, kompleksach stawów rybnych.

Wygląd

Ptak o krępej budowie ciała. W upierzeniu godowym wierzch ciała i głowa czarny z zielonym połyskiem, spód ciała skrzydła i ogon popielate, na głowie 2-3 pióra ozdobne. Dziób czarny, tęczówki czerwone.
Ptaki młodociane mają wierzch ciała brązowy, cętkowany, spód ciała biały, plamiasty.
Nogi zielonkawe, tęczówki pomarańczowe. Upierzenie zimowe podobne do osobników młodocianych, bez plam podłużnych. Samice są nieco mniejsze od samców.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 58-65 cm
Rozpiętość skrzydeł: 95-112 cm
Waga: 500 – 800 g

Pożywienie

Żywi się żabami, traszkami, kijankami, również rybami i owadami.

Rozród

Gniazda buduje w koloni w wysokim podszyciu lub poroście w rozwidlających się gałęziach. Na jednym drzewie może znajdować się kilka gniazd.
Materiał na gniazdo przynosi samiec, buduje zazwyczaj samica.
Zbudowane jest z płaskiej i prześwitującej wiązki chrustu, słabo wysłane witkami.
Samica składa 3- 5 równobiegunowych jaj o zaostrzonych końcach, o kolorze niebieskozielonym, często z wapiennymi guzkami. Oboje partnerzy wysiadują na zmianę jajka około 24-26 dni.
Po wykluciu wspólnie opiekują się młodymi.
Młode opuszczają gniazdo po około 21 – 28 dniach, ale przebywają na gałęziach blisko gniazda. Samodzielność uzyskują po około 40-50 dniach.
Wyprowadza przeważnie jeden lęg w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.