Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Pliszkowate

Występowanie

Gatunek wędrowny. Do polski przylatuje od marca do kwietnia, odloty od września do października.
Występuje w Europie (w wielu podgatunkach), w Azji. Zimuje w Afryce na południe od Sahary. Występuje na nizinach, na otwartych terenach, chętnie wilgotnych torfowiskach, bagnach, wrzosowiskach i nieużytkach.

Wygląd

Jest to smukły ptak z charakterystycznie długim stale machającym ogonem.
Samiec ma wierzch głowy i kark popielaty, na głowie białą brewkę i wąs, spód ciała żółty, wierzch ciała oliwkowy. Ogon czarny z białymi skrajami sterówkami. Samica wierzch ciała płowobrązowy z żółtym brzuchem. Dziób i nogi czarne.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 15-17 cm.
Rozpiętość skrzydeł: 25- 27 cm.
Masa ciała: 16-17 g

Pożywienie

Owady i ich larwy, pająki.

Rozród

Gniazdo buduje samica zagłębione w ziemi i doskonale ukryte w kępie trawy i zielonej roślinności. Wyściela je włosiem. Samica składa w maju i czerwcu od 5 do 6 jaj, o barwie białej o szarawym odcieniu, gęsto nakrapianych szarobrązowymi plamkami.
Jaja wysiaduje około 14-16 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 15 dniach.
Wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

 

 

 

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.