Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Dzięciołowe
Rodzina: Dzieciołowate

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Przylot w kwietniu i maju, odlot w sierpniu i wrześniu.
Zimuje w tropikalnej Afryce (w dorzeczu Nilu, oraz na północ i zachód od Sahary).
Zamieszkuje całą Europę (z wyjątkiem północnych części wysp Brytyjskich i Skandynawii), północną Afrykę, lasy centralnej Azji aż do jej wschodnich wysp.
Żyje na obrzeżach lasów i w prześwietlonych lasach liściastych i mieszanych, parkach i ogrodach ze starymi drzewami.

Wygląd

Tło upierzenia wierzchu ciała jest szare, pokryte gęstymi brunatnymi i rdzawobrunatnymi pręgami i plamami. Na karku i grzbiecie znajduje się trójkątna, ostro zakończona brunatna smuga. Ogon szary z czarnymi prążkami i poprzecznymi pasami. Sterówki zaokrąglone. Pierś i szyja żółtawo- szara. Brzuch ze strzałkowatymi plamami.
Ubarwienie tego ptaka na tle drzew zlewa się z korą drzew.
Brak dymorfizmu płciowego.

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Przystosowanie

Choć wyglądem nie przypomina dzięcioła jednak podobnie jak inne dzięciołowate ma zdolność do utrzymywanie się na pionowych powierzchniach drzewa, które jest wspomagane przez sztywny ogon, oraz fakt, że dwa jego palce skierowane są do przodu i dwa do tyłu. Nie wykuwa jednak dziupli ponieważ ma słaby dziób.
Ma zdolność do przekładania głowy prawie o 180 stopni, w ten sposób odstrasza przeciwnika.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 19 cm.
Rozpiętość skrzydeł: 30 cm.
Masa ciała: 30 – 45 g.

Pożywienie

Żywi się głównie mrówkami i innymi owadami, oraz ich jajami i larwami.
Pokarm zbiera na ziemi i drzewach.

Rozród

Gniazdo zakłada w gotowych dziuplach, często w budkach lęgowych rozmieszczonych na drzewach w lesie.
Samica składa w maju lub czerwcu 7-12 białych jaj.
Jaja wysiaduje samica i samiec przez około 13-14 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 19-24 dniach.
Młode pisklęta wydają dźwięki przypominające syczenie żmij, które są sposobem na ochronę gniazda przed intruzami.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.