Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające

Występowanie

Gatunek wędrowny. Występuje w większości krajów w całej Europie Zachodniej i Środkowej oraz Azji. Do polski przylatuje około drugiej połowy kwietnia i maju, a odlatuje w sierpniu i wrześniu. Zimuje w Afryce na południe od Sahary. Unika obszarów górskich.
Głównie zamieszkuje szeroką gamę terenów wilgotnych i nasłonecznionych z wysoką roślinnością, okolice bagien, rowów, jezior, krzaczastych rzek. Sady, żywopłoty, pola.

Wygląd

Brak dymorfizmu płciowego. Brązowa głowa, w podłużne pręgi, biała brew. Wierzch ciała brązowooliwkowy, prążkowany. Spód ciała białawy, lekko brązowe boki, kuper jednobarwny, ciepły brązowy ogon. Młodociane osobniki na kuprze i wierzchu głowy bardziej żółtawe.

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 11,5-14 cm
Rozpiętość skrzydeł: 17-21 cm
Masa ciała: 11 – 12 g

Pożywienie

Żywności składa się głównie z owadów i ich larw, oraz pająki i inne bezkręgowce, głównie wolno ruchome, które są zbierane z liści, gałązek i łodyg.

Rozród

Pary są zazwyczaj monogamiczne.
Kuliste gniazdo zakłada w zacisznym zakątku w kępie wysokich turzyc, bylin, lub krzewie, na ziemi lub 50 cm nad nią.
Buduje je z części roślin, luźno ułożonych liści trzcin, szerokich liści traw, źdźbeł roślinnych, mchu, często z pajęczynom. W środku wyścielone jest suchą trawą, kwiatostanami trzcin, sierścią i puchem roślinnym.
Samica składa 3-5 jaj, wydłużonych, o jasnooliwkowej barwie (oliwkowożółtawej, oliwkowoszarej), pokryte brązowooliwkowymi plamkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 12-13 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 16 dniach.
Wyprowadza do dwóch lęgów w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.