Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Artur Bujanowicz (www.bujanowicz.info)

Systematyka

Rząd: Kraskowate
Rodzina: Żołny

Występowanie

Afryka środkowo- zachodnia.
Zamieszkują otwarte przestrzenie, unikają lasów.

Wygląd

Ptak o bardzo jaskrawym charakterystycznym ubarwieniu. Skrzydła są długie, ostre.
Pióra ogona wydłużone w centralnej części. Lekko zakrzywiony ku dołowi cienki, długi dziób. Górna część pleców i ogona, skrzydła, czoło i przednia część głowy są w kolorze zielono- żółtym. Na oczach czarna szeroka pręga.
Czerwony gardziel, pierś i brzuch w kolorze rudo- żółtym. Podbrzusze fioletowo-niebieskie.
Nogi są krótkie, przez co trudno jest poruszać się ptakom po ziemi.
Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 21-24 cm

Pożywienie

Owady, szczególnie preferowane pszczoły, osy, latające mrówki.
Pokarm chwytają w locie. Zanim zjedzą swoją zdobycz pozbywają się żądła, poprzez uderzanie jej o twardą powierzchnię – 1/3 ich podstawowej diety to pszczoły „miodne”.

Rozród

Żołny są towarzyskimi ptakami, gniazdują kolonijnie.
Wykopują tunele w piaszczystej ziemi, skarpach, po obsunięciu się brzegów rzeki. Tunel jest bardzo wąski.
Samica składa 2-9 białych jaj, które są inkubowane przez około 24 dni.
Młode są nagie po wylęgu, karmione przez oboje rodziców.
Czasami nawet inne ptaki żyjące w tej samej koloni pomagają rodzicom w wychowie młodych. Po około 30 dniach młode opuszczają gniazdo.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.