Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Artur Bujanowicz (www.bujanowicz.info)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Astryldy

Występowanie

Amarantka jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych ptaków afrykańskich z wyjątkiem części północnej, od Sahary do Somalii na południu – do południowej Rhodesia.
Istnieje dziewięć geograficznych ras, różnych kolorów i rozmiarów.
Preferuje otwarte sawanny z drzewami i krzewami, czasami z gęstymi krzewami cierni, ale i obszar pustyni, żyje na obszarach wszystkich typów.

Wygląd

Wyraźny dymorfizm płciowy.
Samiec ma przednią i tylną górną część grzbietu jaskrawo czerwoną, na piersi kilka małych białych punktów, po każdej stronie jego klatki piersiowej, których czasami zupełnie brakuje.
Skrzydła są wąskie, żółto-brązowe oraz tylna część brzucha, ubarwienie pod ogonem szaro-brązowe.
Czerwono-brązowe oczy, z żółtą otoczką. Nogi lekko szaro-brązowe.
Samica ma szaro-brązowe ubarwienie (w zależności od gatunku) czerwony dziób i czerwone lejce, czerwony pasek nad oczami, jak również pióra nad dziobem. Górna część ogona czerwona. Białe kropki na klatce piersiowej i bokach piersi, ale może ich brakować.

Przybliżone wymiany

Długość ciała: 9,5 cm

Pożywienie

Nasiona traw, chwastów, szczególnie proso, różne małe owady.

Rozród

Gniazda zakłada w pobliżu zabudowań ludzkich, w ogrodach, żywopłotach, w zakamarkach dachów, a nawet wewnątrz budynków, w gęstych krzewach i trawach.
Do budowy gniazda wykorzystuje małe pióra, wełnę i sierść zwierząt oraz włókna roślin.
Samica składa 3-6 jaj.
Jaja wysiaduje samica na zmianę z samcem około 12-13 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 18-21 dniach, niezależne od rodziców stają się po następnych 14-21 dniach.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.