Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Artur Bujanowicz (www.bujanowicz.info)

Systematyka

Rząd: Szponiaste
Rodzina: Sekretarze

Występowanie

Sekretarz to ptak występujący w całej Afryce na południe od Sahary.
Żyje na otwartych przestrzeniach płaskowyżów sawannowych, a często przebywa na obszarach, które zostały niedawno spalone, gdyż ssaki, które tam występują są pozbawione pokrycia i często są ranne w wyniku pożarów.
Ptaki te wolą otwarte murawy i sawanny niż lasy i gęste zagajniki.
W Południowej Afryce, ptaki te są trzymane w niewoli w celu zniszczenia węży i szczurów. Głównym zagrożeniem dla tych ptaków jest utratą siedlisk i wylesiania.

Wygląd

To ptak drapieżny, ale w odróżnieniu od innych ma on długie nogi, na głowie ptaka występuje ozdobny czub.
Ptak jest zasadniczo w kolorze szarym, czarnym upierzeniem na lotkach i udach, oraz czarnymi wydłużonymi piórami ogona.
Dziób krótki, zakrzywiony w dół.
Naga, czerwono- żółta skóra na twarzy.
Ogon ma dwa wydłużone pióra centralne, które rozciągają się poza nogi podczas lotu.
W locie przypomina żurawia
Bardzo niewielki dymorfizm płciowy.
Dorosłe osobniki mają czerwona twarz w przeciwieństwie do żółtej skóry twarzy młodego osobnika.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 110-140cm
Rozpiętość skrzydeł: 200-220 cm
Masa ciała: 3100-4100 gr

Pożywienie

Węże, inne gady, płazy, żółwie, szczury, myszy i inne małe ssaki, jak również młode ptaki łowne, jaja ptaków, szarańcza.
Ptaki te mają dwie odrębne strategie polowania, które są wykonywane na lądzie: przez pogoń i uderzenie palcami z nienacka, aż będzie zdobycz ogłuszona, jednocześnie broniąc się skrzydłami przed ukąszeniem lub stemplowanie zdobyczy. Podczas polowań na węże ptaki upewniają się czy zdobycz jest martwa, ponieważ nie są one odporne na truciznę węży.
Dorosłe ptaki polują w parach.

Rozród

Ptaki te łączą się w pary na całe życie i są nadzwyczaj przywiązane do swoich gniazd.
Gniazdo budują samiec i samica z patyków, w kształcie platformy, umieszczone w rozwidleniu drzew, zazwyczaj akacji.
Samica składa około 2-3 jaj, kształtu owalnego, koloru białego.
Wysiadywanie trwa około 50 dni.
Młode są karmione początkowo płynną wydzieliną z wola rodziców, następnie są na diecie fragmentów małych ssaków i owadów.
Młode opuszczają gniazdo po około 11 tygodniach.
Wyprowadzają dwa, czasami trzy lęgi w roku.

Ochrona

W Afryce gatunek objęty ochroną.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.