Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Hanna Żelichowska

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Rodzina: Wróble

Występowanie

Gatunek osiadły.
Przybywa w pobliżu siedzib ludzkich, pól i ogrodów.

fot. Hanna Żelichowska. Wróbel- samiec.

Wygląd

 

Samca grzbiet i skrzydła są rdzawobrązowe, miejscami czekoladowe. Na skrzydle biała przepaska. Samiec posiada na głowie szarą czapeczkę i czarny śliniaczek.
Samica nieco mniejsza od samca i jej ubarwienie jest skromne. Głowę ma płowoszarą, jaśniejszą barwę nad okiem i nie posiada czarnego śliniaczka.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 14-16 cm
Rozpiętość skrzydeł: 21-26 cm
Masa ciała: 24-38 g

Pożywienie

Nasiona zbóż, owocami i odpadkami żywności.
Pisklęta karmione owadami.

Rozród

Gniazdo zakłada w zakamarkach budynków, skrzynkach lęgowych, dziuplach.
Gniazdo buduje niedbale ze słomy, siana, liści, wewnątrz wyścielone pierzem
Samica składa 3-5 jaj.
Jaja wysiaduje samica na zmianę z samcem około 11-14 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 11-19 dniach.
Wyprowadza od dwóch do czterech lęgów w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.