Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Krukowate

Występowanie

Gatunek osiadły.
Zamieszkuje Europę, północną Afrykę, Azję oraz całą Amerykę Północną.
Żyje w starych lasach w pobliżu których znajdują się skaliste zbocza, poręby, łąki, rzeki.

Wygląd

Ptak większy od gawrona.
Brak dymorfizmu płciowego.
Upierzenie czarne z metalicznym połyskiem na grzbiecie i głowie.
Dziób i nogi czarne, długi, klinowaty ogon.
Młode są pozbawione połysku.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 65 cm
Rozpiętość skrzydeł: 120 cm
Masa ciała: 1000 g

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Pożywienie

Żywi się padliną, owadami, dżdżownicami, płazami, gadami, małymi ssakami, jajami ptasimi, czasami nasionami oraz odpadkami wyrzuconymi przez człowieka.

Rozród

Gniazdo zakłada wysoko na drzewie lub na skale.
Zbudowane jest z gałązek, wyścielane mchem, sierścią, trawą.
Samica w marcu składa 4-6 jaj, barwy zielonkawej z brązowymi plamkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 21 dni, samiec ją w tym czasie żywi.
Młode karmione są przez obydwoje rodziców.
Młode opuszczają gniazdo po około 40 dniach.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.