Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Artur Bujanowicz (www.bujanowicz.info)

Systematyka

Rząd: Papugowe
Rodzina: Papugowate

Występowanie

Występuje w Azji, Indie, oraz na wyspie Cejlon leżącej na Oceanie Indyjskim.
Żyje w suchych i wilgotnych sawannach z drzewami, na obrzeżach lasów, mniej w parkach i miastach.
Żyją w małych stadach do 15 ptaków, w zależności od dostępności pożywienia.
Z reguły bardzo głośnie aż do zmroku.

Wygląd

Upierzenie zielone w różnych odcieniach, żółty dziób.
Kolor głowy śliwkowofioletowy z ciemno fioletową obrożą
Samiec posiada fioletową plamkę na skrzydle.
Samice mają fioletowoszarą barwę głowy i nie posiadają plamki na skrzydle.
Dziób samic jest jaśniejszy od dzioba samców.
Młode ptaki mają zielone głowy.
Ogon ptaków niebieskawy z białym końcem.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 33 cm

Pożywienie

Orzechy, nasiona i owoce (figi), ziarna, kwiaty, pąki liści.

fot. Artur Bujanowicz (www.bujanowicz.info)

Rozród

Do lęgów wykorzystują dziuple w drzewach.
Okres lęgowy w Indiach od grudnia do kwietnia, na Cejlonie od lutego do maja i od sierpnia do września.
Samica składa od 4 do 6 jajek, wielkości 25.0×20.4 mm, które są wysiadywane przez około 20 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 50 dniach.
Młode stają się niezależne 14 dni od opuszczenia gniazda.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.