Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Drozdowate

Występowanie

Do polski przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do listopada.
Zimuje w zachodniej Europie i basenie Morza Śródziemnego.
Przebywa w lesie wśród gęstych zarośli, zagajnikach, większych ogrodach i parkach.

Wygląd

Ptak nieco mniejszy od wróbla domowego.
Brak dymorfizmu płciowego.
Policzki, gardziel i pierś są rdzawoczerwone.
Grzbiet, skrzydła i ogon szarobrązowy.
Brzuch biały.
Dziób czarny, oczy i nogi ciemnobrązowe.
Młode są pozbawiona barwnej plamy na piersi, natomiast grzbiet mają jasno nakrapiany.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 12-14 cm
Rozpiętość skrzydeł: 20-22 cm
Masa ciała: 15–19 g

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Pożywienie

Owady i ich larwy, dżdżownice, pająki i ślimaki.
Jesienią różne jagody.

Rozród

Gniazdo zakłada nisko nad ziemią, pod mchem, korzeniami drzew, lub pod gęstymi gałęziami, w spękaniu pnia lub płytkiej dziupli.
Zbudowane jest z mchu i innych roślin, suchych liści – powiązane włosiem i trawą.
Samica w kwietniu i czerwcu składa 4-6 jaj.
Jaja wysiaduje samica przez około 13-14 dni.
Młode karmione są przez obydwoje rodziców.
Młode opuszczają gniazdo po około 12-15 dniach.
Wyprowadza dwa lęgi w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.