Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Szponiaste
Podrząd: Jastrzębiowce
Rodzina: Jastrzębiowate

Występowanie

Gatunek częściowo wędrowny.
Od września do października część naszych myszołowów odlatuje do krajów południowo- zachodniej Europy, skąd powracają od lutego do marca.
Występuje na obrzeżach lasów.

 

fot. Paweł Wacławik

Wygląd

Ubarwienie zmienne, brunatne do bardzo jasnego.
Najczęściej wierzch ciała szarobrunatny, na spodzie jaśniejszy z ciemnymi pręgami, płomykami lub plamami.
Samica większa od samca.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 46-58 cm
Rozpiętość skrzydeł: 110 -132 cm
Masa ciała: 0,9 – 1,1 kg

Pożywienie

Drobne gryzonie (myszy, norniki) czasami młode zające i krety, gady, płazy, większe owady i ich larwy.
Nie strawione części ofiar zrzuca w postaci wypluwek.

Rozród

Gniazdo zakłada na wysokich drzewach liściastych i iglastych.
Zbudowane jest z gałęzi, wysłane suchą trawą.
Samica w kwietniu składa 2-4 jaj.
Jaja wysiadują rodzice przez około 30-35 dni.
Młode karmione są przez obydwoje rodziców.
Młode opuszczają gniazdo po około 50-55 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową.

 

fot. Dariusz Adamkiewicz

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.