Dodał(a) yotan dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Dariusz Adamkiewicz (www.dariuszadamkiewicz.pl)

Systematyka

Rząd: Pełnopłetwe
Rodzina: Kormorany

Występowanie

Przyloty do polski od lutego do marca, odloty od sierpnia do listopada.
Zdarzają się przypadki zimowania ptaków w kraju, głównie nad Bałtykiem.

Wygląd

Duży czarny ptak z długą szyją.
W okresie lęgowym metaliczny połysk piór, oraz białe plamy na głowie i udach.
Oczy zielone, dziób brązowy, nogi czarne.
Kormorany nie posiadają gruczołu kuprowego, dlatego pióra kormoranów nasiąkają wodą.
Brak dymorfizmu płciowego.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 77-94 cm
Rozpiętość skrzydeł: 121 -149 cm
Masa ciała: 1,7 – 2,7 kg

 

fot. Dariusz Adamkiewicz (www.dariuszadamkiewicz.pl)

Pożywienie

Żywi się wyłącznie małymi rybami.

Rozród

Gniazduje w koloniach w koronach drzew.
Samica składa od kwietnia do czerwca 3-4 jaj.
Jaja wysiadują rodzice przez około 28- 31 dni.
Młode po około 45 dniach opuszczają gniazdo.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce objęty częściową ochroną gatunkową.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

fot. Sylwester Cwaliński

fot. Dylwester Cwaliński

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.