Dodał(a) Agata dnia 28 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Krukowate

Występowanie

Gatunek częściowo wędrowny.
Od października do listopada nasze gawrony odlatują na południowy zachód, natomiast do Polski przylatują osobniki północy i wschodu.
Ruch w odwrotnym kierunku od marca do kwietnia.
Przebywa najchętniej na terenach nizinnych, w parkach, zagajnikach.

Wygląd

Upierzenie czarne z metalicznym połyskiem.
Dziób jasnobrązowy, oczy ciemnobrązowe, nogi czarne.
U dorosłych osobników nasada dzioba jest naga, widać brudnobiały płat skóry.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 44-46 cm
Rozpiętość skrzydeł: 81-99 cm
Masa ciała: 410–590 g

Pożywienie

Larwy owadów, dżdżownice, nasiona, drobne kręgowce i odpadki.

Rozród

Gniazdo buduje w koloniach, które buduje na wysokich drzewach.
Zbudowane jest z patyków, gałązek trawy i suchych korzonków, wysłane sierścią.
Samica składa od marca do kwietnia 2-5 jaj, koloru niebieskozielonego, usłane żółtawymi i brązowymi plamami.
Jaja wysiaduje samica przez około 16-18 dni.
Młode karmione są przez obydwoje rodziców.
Młode opuszczają gniazdo po około 28-30 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w roku.

Ochrona

W Polsce objęty ochroną gatunkową w okresie lęgów.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.