Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Rodzina: Jaskółkowate

Występowanie

Do Polski przylatuje początkiem kwietnia, natomiast odlatuje od września do października.
Zimuje w Afryce.
Żyje w mniejszych miastach i wsiach.

Wygląd

Brak dymorfizmu płciowego.
Rdzawa plama na twarzy i podgardlu.
Grzbiet jest czarny, połyskliwy.
W poprzek piersi ciągnie się czarny pas.
Brzuch biały, dziób czarny, oczy ciemnobrązowe, nogi czarne.
Ogon widelcowaty z długimi sterówkami, na ogonie białe plamy.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 17-21 cm
Rozpiętość skrzydeł: 32-35 cm
Masa ciała: 18–21 g

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Pożywienie

Owady, zwłaszcza dwuskrzydłowe, które chwyta w locie.

Rozród

Gniazduje pod dachem w budynkach, najchętniej w stajniach i oborach.
Gniazdo półokrągłe z gliny otwarte od góry, zbudowane jest gliny i źdźbeł trawy zmieszanych z śliną, wnętrze wysłane pierzem i sierścią.
Samica składa od maja do września 4-6 jaj, koloru białego.
Jaja wysiadują oboje rodzice przez około 11-19 dni.
Po 18-13 dniach młode opuszczają gniazdo.
Wyprowadza dwa lęgi w roku, czasami trzy.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.