Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd : Śpiewające
Rodzina: Krukowate

Występowanie

Gatunek osiadły.
Przebywa w zaroślach zagajników i lasów.
Obecnie bardzo często zamieszkuje miasta i wsie.

Wygląd

Słaby dymorfizm płciowy.
Upierzenie czarne, brzuch i barkówki białe.
Grzbiet i szyja mają niebieski połysk, a ogon zielony połysk.
Dziób czarny, oczy ciemnobrązowe, nogi czarne.

Pożywienie

Bezkręgowce, owoce, nasiona, odpadki, padlina, jaja i pisklęta ptaków.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Rozród

Gniazduje w koronach drzew i krzewów, kuliste gniazdo ułożone z luźno ułożonych gałązek na które znosi glinę.
Wnętrze wysłane jest liśćmi i sianem.

Samica składa w kwietniu 5-7 jaj, koloru zielonkawego z brązowymi plamkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 21-22 dni.
Po 24-30 dniach młode opuszczają gniazdo.
Wyprowadza jeden lęg w roku.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.