Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Łuszczaki

Występowanie

Gatunek częściowo wędrowny.
Jesienią zbiera się w większe stada i rozpoczyna koczowniczy tryb życia.
Przebywa najchętniej w prześwietlonych lasach, parkach, ogrodach.

Wygląd

Brak dymorfizmu płciowego. Przednia część głowy czerwona, z tyłu biała, natomiast spodnia część ciała biała. Potylica, skrzydła, ogon czarne.
Na skrzydłach skośny żółty pas, na końcu skrzydeł i na ogonie białe plamki.
Grzbiet brązowy, dziob żółtobiały na końcu ciemniejszy. Oczy i nogi brązowe.
Młode nie mają barwy czerwonej.

Pożywienie

Drobne nasiona, ostów, łopianu innych chwastów.
Wiosną pąki drzew, chrząszcze, gąsienice.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Lęgi

Gniazdo buduje ukryte na drzewie, zbudowane z gałązek, mchu, źdźbeł, porostów, kory, pajęczych nici, wysłane puchem z ostów i delikatnym włosiem.
Samica składa 4-6 jaj, koloru białego, usłane czerwonobrązowymi plamkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 11-14 dni, samiec ją w tym czasie karmi.
Pierwszy lęg wyprowadza od kwietnia do czerwca, drugi od czerwca do końca lipca.
Młode opuszczają gniazdo po około 13-15 dniach.
Wyprowadza dwa lęgi w roku, czasami trzy.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.