Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd : Śpiewające
Rodzina: Raniuszki

Występowanie

Gatunek częściowo osiadły.
Poza okresem lęgów łączy się w koczujące stada.
Przebywa przeważnie w liściastych lasach, parkach, sadach i miejscach krzaczastych.

Wygląd

Słaby dymorfizm płciowy.
Głowa i brzuch są białe, grzbiet czarny z brązowymi bokami, lotki czarnobrązowe z białymi lamówkami.
Długi czarny ogon z białymi pasami.
Dziob czarny, oczy czarnobrązowe, nogi czarne.
Występuje w dwóch odmianach: pierwsza ma całą białą głowę, druga posiada na głowie czarną pręgę, która ciągnie się od dzioba, nad okiem w kierunku karku- zdarzają się także mieszańce.

Pożywienie

Owady i ich jaja, poczwarki, i larwy.
Czasami małe nasiona.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Rozród

Gniazduje na liściastych drzewach lub krzewach, czasami na jałowcu lub świerku.
Kuliste gniazdo ze wszystkich stron zamknięte, wejście w górnej części boku.
Uwite z mchu i łyka, wysłane pierzem i sierścią.
Samica składa od kwietnia do maja i od maja do czerwca 7-10 jaj, koloru białego lub żółtawego, nakrapiane blado czerwonymi kropkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 12-15 dni.
Po 15-20 dniach młode opuszczają gniazdo, i są jeszcze prze około 14 dni karmione przez rodziców.
Wyprowadza dwa lęgi w roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.