Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systemetyka

Rząd: Dzięciołowe
Rodzina: Dzięciołowate

Występowanie

Gatunek osiadły.
Przebywa na skrajach lasów, parków – najchętniej w drzewostanach liściastych.

Wygląd

Upierzenie zielone, na głowie duża czerwona czapeczka.
Wokół oczu ciągnie się czarna plama, przy której samica ma czarny pas a samiec czerwony.
Upierzenie zielone, strona spodnia szarozielona.
Ogon i zewnętrzne brzegi skrzydeł ciemnozielone z poprzecznymi brązowymi pasami.
Dziób duży ciemnoszary, nogi ciemnoszare.
Osobniki młode gęsto nakrapiane.

Pożywienie

Żeruje na ziemi plądrując mrowiska, zjada również chrząszcze, świerszcze, gąsienice i inne owady wydobyte z wnętrza drewna.

Rozród

Gniazduje dziuplach drzew liściastych, rzadziej iglastych.
Samica składa od kwietnia do maja 6-9 jaj, koloru białego, kształtu jajowatego.
Jaja wysiadują oboje rodzice przez około 17-19 dni.
Po około 23- 27 dniach młode opuszczają gniazdo.
Wyprowadza dwa lęgi w roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.