Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Brodzące
Rodzina: Czaplowate

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Występuje w Europie, w środkowej i południowo-wschodniej Azji i w Afryce.
Do Polski przylatuje od marca, odlatuje od sierpnia do grudnia.
Występuje nad wodami, jeziorami, stawami i cichymi rzekami.

Wygląd

Brak dymorfizmu płciowego.
W locie szyja zgięta w kształcie litery „S”
Wierzch ciała i ogon są siwopopielate, spód biały z czarnymi podłużnymi smugami.
Biała głowa z ciemnym pasem nad okiem i ciemnym czubkiem z tyłu głowy.
Oczy zielonkawo żółte, dziób sinawo żółty, nogi szarozielone.

Pożywienie

Małe ryby, płazy, mięczaki, drobne gryzonie.

Rozród

Gniazduje koloniami.
Gniazda zakłada na wysokich drzewach, zbudowane z luźno ułożonych gałęzi, wysłanych cienkimi gałązkami, liśćmi roślin wodnych, piórami i sierścią.
Samica składa 3-5 jaj, kształtu owalnego, koloru jasnoniebieskiego.
Jaja wysiadują obydwoje rodzice przez około 25-28 dni.
Pisklęta są gniazdownikami.
Młode opuszczają gniazdo po około 50 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie okresowej.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.