Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Drozdowate

Występowanie

Gatunek częściowo osiadły.
Do Polski przylatuje od marca do kwietnia, natomiast odlatuje od października do listopada.
Przebywa w dolinach rzek, w lasach liściastych, mieszanych i iglastych.

Wygląd

Wierzch głowy i kuper szary, wierzch ciała i skrzydła brązowe, ogon czarny.
Na piersi czarne plamy w kształcie grotów, gardziel i boki rdzawożółte, spód skrzydeł biały.
Dziób wiosną żółty, jesienią brązowy, oczy ciemnobrązowe, nogi czarnobrązowe.

Pożywienie

Owady i ich larwy, robaki, ślimaki, dżdżownice.
Jesienią również owoce jarzębiny, dzikiej różny, jałowca, jemioły, borówki.

Rozród

Gniazduje koloniami na wysokich drzewach.
Gniazdo zbudowane z gałązek i źdźbeł trawy spojonych gliną, wyścielone delikatnym sianem.
Samica składa w kwietniu 5-6 jaj, koloru bladoniebieskiego, kształtu jajowatego z rdzawoczerwonymi plamkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 12-14 dni.
Młode są karmione przez oboje rodziców.
Po około 12- 15 dniach młode opuszczają gniazdo.
Wyprowadza jeden lub dwa lęgi w roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.