Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

Systematyka

Rząd: Żurawiowe
Rodzina: Chruściele

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Występuje w obu amerykach, Europie, Azji, północnej Afryce.
Do Polski przylatuje od marca do kwietnia, odlatuje od września do listopada.
Niektóre ptaki pozostają w Polsce zimując w ciepłych zbiornikach wodnych.
Występuje nad wodami, niedużymi jeziorami, stawami, bagnami, gliniankami i starorzeczami.
Bogatymi w roślinność nadwodną i podwodną, oraz w zarośla i szuwary.

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Wygląd

Brak dymorfizmu płciowego.
Upierzenie szaroczarne, nad dziobem czerwona blaszka.
Głowa, szyja, pierś i boki łupkowoszare.
Podogonie biało-czarne, wąski biały pasek na bokach ciała.
Dziób czerwony o żółtym zakończeniu, oczy czerwone, nogi zielonkawe z długimi palcami i z płatkami skórnymi ułatwiającymi pływanie.
Ubarwienie młodych osobników jest szare, dziób szary, na podogoniu i szyi upierzenie biało-szare. Pisklęta na głowie mają czerwone ubarwienie.
Pływając po wodzie charakterystycznie kiwa głową i stale porusza ogonem.

Pożywienie

Roślinność wodna: rzęsa, zielone części trzciny, traw, nasiona itp.
Owoce: głogu, róży, czarny bez.
Owady, mięczaki, drobne ryby.

Gniazdowanie

Ptak terytorialny
Gniazda zakłada w przybrzeżnych szuwarach.
Samica składa od kwietnia do lipca 5-9 jaj.
Jaja wysiadują obydwoje rodzice przez około 21-22 dni.
Młode zdolność lotu uzyskują po około 40-50 dniach życia.
Wyprowadza dwa lęgi w roku, czasami trzeci.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.