Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl

Systematyka
Rząd: Blaszkodziobe
Rodzina: Kaczkowate

Występowanie
Gatunek wędrowny, niektóre osobniki pozostają w kraju.
Do Polski przylatuje od lutego do kwietnia a odlatuje na południe od września do grudnia.
Występuje wszędzie tam gdzie jest woda.
Zamieszkujący Europę, Amerykę Północną, Azję, Australię, Nową Zelandię,

Wygląd
Wyraźny dymorfizm płciowy.
Samica brązowa w brunatne plamy.
Samiec w szacie godowej (zima, wiosna) z zieloną głową i białą obrożą na szyi, pierś brązowa, wierzch i spód tułowia popielaty, reszta ciała w szarobrązowym odcieniu, kuper czarny, ogon biały, żółty dziób.
Na skrzydłach u obu płci widnieje fioletowoniebieskie lusterko.
W szacie spoczynkowej samiec podobny do samicy, ale różni się jednolicie żółtozielonym dziobem, czekoladową barwą na szyi i piersi.
Oczy ciemnobrązowe, nogi pomarańczowe.
Samce w maju i czerwcu zlatują się na tzw. pierzowiska, po czym stają się podobne do samic.
Natomiast samice i młode pierzą się w lipcu i sierpniu.
W tym czasie ptaki pierzą się całkowicie i nie są zdolne do lotu.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Pożywienie
Rośliny i bezkręgowce wodne.

Gniazdowanie
Gniazda zakłada na ziemi, w gęstwinie trzcin, bądź w obszernej dziupli w pobliżu wody.
Gniazdo buduje ze źdźbeł trawy liści, wysłane puchem.
Samica od kwietnia do maja składa od 9 do 13 jaj.
Wysiadywanie trwa około 27- 28 dni.
Młode są zagniazdownikami, wodzone przez matkę około 50- 60 dni.
Zdolność lotu uzyskują po około 49- 56 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.
Ochrona
Należy do ptaków łownych z okresem ochronnym.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.