Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Kowaliki

Występowanie

Gatunek osiadły. Zimą przyłącza się do koczujących stad sikor.
Zamieszkuje parki, ogrody, oraz zadrzewione tereny rolnicze.
Prowadzi nadrzewny tryb życia i jako jedyny polski ptak potrafi poruszać się po pniu głową w dół.

Wygląd

Wierzch ciała barwy stalowoniebieskiej.
Na oczach czarna maska.
Brzuch rdzawy lub biały w zależności od podgatunku.
Samce wyróżniają się większą intensywnością rdzawej barwie na podogoniu i bokach ciała.

Pożywienie

Nasiona, owady oraz ich jaja i larwy.

Rozród

Gniazdo buduje w dziuplach wykutych przez dzięcioły.
Jeśli otwór jest z byt duży kowalik zamurowuje mieszaniną gliny z własną śliną.
Samica składa od kwietnia 6-9 jaj, koloru białego z nielicznymi rdzawymi plamkami.
Jaja wysiadywane przez około 13-18 dni, przez samicę.
Młode karmione są przez obydwoje rodziców.
Młode opuszczają gniazdo po około 23-26 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.