Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Szpakowate

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Znaczna część zimuje w Polsce
Przylatuje do Polski na początku marca, odlatuje od października do listopada.

Wygląd

Dymorfizm płciowy prawie nie zauważalny. Samiec w szacie godowej ma sinoniebieską nasadę dzioba, u samicy dziób jest żółty. W szacie godowej (wiosna, lato) upierzenie czarne, metalicznie połyskujące, dziób żółty. W szacie spoczynkowej (jesień, zima) upierzenie matowe z wyraźnymi dużymi białymi plamkami na całym ciele, dziób czarny. Młode osobniki szarobrunatne.

fot. Marcin Stefańczyk (www.marcinstefanczyk.pl)

 

Pożywienie

Pędraki, dżdżownice, nasiona i owoce z sadów.

Rozród

Gniazduje w dziuplach i skrzynkach lęgowych, w sadach, parkach i obrzeżach lasów.
Samica składa w kwietniu 3-7 jaj. koloru niebieskawego.
Jaja wysiadywane samica z niewielką pomocą samca przez około 11-15 dni.
Młode karmione są przez obydwoje rodziców.
Młode opuszczają gniazdo po około 21 dniach.
Wyprowadza czasami 2 lęgi w roku.

 

fot. Jacek Drozda

fot. Jacek Drozda

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.