Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Krukowate

Występowanie

Ptak częściowo wędrowny.
Większość naszych osobników zimuje w kraju.
Żyje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych.

Wygląd

Brak dymorfizmu płciowego.
Upierzenie barwy czerwonobrązowej.
Skrzydła z niebieskim – czarnym i białym lusterkiem.
Od nasady dzioba pod policzkiem gruby czarny wąs.
Biały kuper, czarny ogon.
Dziób czarny, oczy i nogi brązowe.

Pożywienie

Owady, bezkręgowce, myszy, jaja i młode ptaki.
Jesienią i zima pożywienie pochodzenia roślinnego: żołędzie, buczyna, jagody i paczki drzew, nasiona.

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Rozród

Gniazdo buduje małe w gęstej koronie drzewa, z gałązek i korzonków, wysłane delikatnymi korzonkami i sianem.
Samica składa od kwietnia do maja 4-6 jaj, o barwie szarozielonej z szarobrązowymi plamami, kształtu jajowatego.
Jaja wysiadywane przez około 16-17 dni, przez obydwoje rodziców.
Młode karmione są przez obydwoje rodziców.
Młode opuszczają gniazdo po około 21-22 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.