Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Szponiaste
Podrząd: Jastrzębiowce
Rodzina: Jastrzębiowate

Występowanie

Występuje w północnej Azji, w Japonii, w Europie.
Występuje też na Grenlandii i Islandii i w krajach nadbałtyckich.
Reintrodukowany w Szkocji.
W Polsce zasiedla większe lasy w sąsiedztwie jezior i stawów rybnych, dolin rzecznych oraz wybrzeży morskich.
Zimą skupia się nad rzekami i zalewami.

Wygląd

Brak dymorfizmu płciowego, samica nieco mniejsza.
Ubarwienie brunatne z rozjaśnioną głową.
Śnieżnobiały krótki ogon, nogi żółte, żółty dziób.
Ptaki młodociane są ciemno ubarwione z łaciatym upierzeniem, oraz ciemnym dziobem i ogonem.
Do 5 roku życia przybiera barwę dorosłych ptaków.

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Pożywienie

Ryby i ptaki wodne, zimą padlina, wyjątkowo ssaki.

Rozród

Bieliki najczęściej budują gniazda na starych sosnach, które używają wiele lat i ciągle rozbudowywują z gałęzi. Wysłane mchem i zielonymi gałązkami .
Samica składa od marca do kwietnia 2-3 jaja (rzadko 1 lub 4) o barwie niebieskawej, która szybko zmienia się w białą lub kremową.
Jaja wysiadywane przez około 38- 40 dni, przez samicę (którą podmienia na krótko samiec) przez około 38 – 40 dni.
Młode karmione początkowo przez samice, dla której samiec zdobywa pokarm.
Młode opuszczają gniazdo po około 70- 91 dniach, jednak rodzice zdobywają jeszcze dla nich pokarm przez około 35 dni.
Wyprowadza jeden lęg w roku.

Ochrona

W Polsce podlega ścisłej ochronie gatunkowej

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

 

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.