Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Krukowate

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Żyje w pobliżu lasów, pól i łąk, zimą przebywa na polach i osiedlach ludzkich.
Przyloty od marca do maja, odloty od października do listopada.
Do nas na zimę przylatują wrony ze wschodu, natomiast nasze odlatują na południowy zachód.

Wygląd

Ubarwienie czarno- szare.
Masywny czarny dziób.
Głowa , gardziel , skrzydła, ogon czarne, grzbiet i brzuch popielate.
Oczy ciemnobrązowe, nogi czarne.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

 

fot. Marcin Stefańczyk (www.marcinstefanczyk.pl)

 

Pożywienie

Ptaki wszystkożerne, bezkręgowce, nasiona, jaja ptaków, padlina.

Rozród

Buduje gniazda z patyków w koronach drzew, wysłane mchem korzonkami, sierścią i pierzem.
Samica składa w kwietniu- maju od 3 do 6 jaj, koloru niebieskozielonego, kształtu jajowatego z czarno-brązowymi plamkami.
Jaja wysiaduje samica przez około 18-19 dni.
Młode karmione przez oboje rodziców z początku larwami i owadami, następnie myszami, oraz pisklętami ptaków i młodymi ssakami.
Młode opuszczają gniazdo po około 28-38 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w roku.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej w okresie lęgowym.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.