Dodał(a) marta dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Siewkowate
Rodzina: Mewy

Występowanie

Gatunek lęgowy i przelotny.
Żyje w okolicach stawów i wolno płynących rzek, przebywa w koloniach.
Przyloty od lutego do maja, odloty od sierpnia do grudnia, jednak część ptaków zostaje w Polsce.

Wygląd

Osobnik dorosły w szacie godowej (wiosna-lato) ma na głowie charakterystyczny brązowo- czarny kaptur, czarne końce lotek.
Oczy brązowe, dziób i nogi czerwone.
W szacie spoczynkowej małe plamki za oczami.
Młode ptaki wierzch ciała i skrzydła maja popielato- brązowe z brunatnymi plamkami jasnobrązowe zaczątki kaptura na głowie.

 

fot. Paweł Wacławik

Pożywienie

Duże owady, dżdżownice, ryby, nie gardzi pokarmem roślinnym, różnego rodzaju odpadki, czasami odbiera pokarm innym ptakom.

Rozród

Gniazduje w koloniach, nad stawami, jeziorami, podtopionymi łąkami.
Buduje gniazda bezpośrednio na płytkiej wodzie lub na kożuchu pływających roślin lub dużych wyspach rzecznych.
Samica składa w kwietniu- maju od 2 do 3 jaj, koloru oliwkowobrązowego, kształtu jajowatego, z bladymi niebieskawymi plamkami.
Wysiadują obydwoje rodzice przez około 23-26 dni.
Młode są karmione przez oboje rodziców, opuszczają gniazdo po około 10 dniach, lecz jeszcze przez około 30 dni przebywają w jego pobliżu.
Wyprowadza jeden lęg w roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

fot. Paweł Wacławik

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.