Dodał(a) marta dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Łuszczaki

Występowanie

Gatunek częściowo wędrowny.
Żyje na skrajach lasów, lasach prześwietlonych, parkach, ogrodach, skrajach pól.
Przyloty od lutego do kwietnia, odloty od września do listopada, jednak spora część ptaków zostaje w Polsce tworząc koczujące stada.

Wygląd

Samiec po stronie grzbietu oliwkowozielony.
Brzegi skrzydeł, koniec grzbietu, przednia część brzucha i większość piór ogonowych ma żółte.
Pióra ogonowe na końcu czarne z wąska szarobiałą lamówką.
Dziób szarobrązowy, oczy ciemnobrązowe, nogi brązowe.
Ubarwienie samicy i młodych bardziej szare.
We wszystkich szatach ma żółtą wstawkę na lotkach I-go rzędu oraz żółte plamy
u nasady ogona.

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Pożywienie

Ziarna rzepaku, chwastów i zboża.
Wiosną żywi się pączkami i młodymi pędami, również owady i ich larwy.

Rozród

Gniazda buduje w gęstych krzewach i niskich drzewach z suchych patyków i trawy, wyścielone włosiem i włóknami roślin i pierzem.
Samica składa w kwietniu od 4 do 6 jaj, w kolorze białym lub kremowym z brązowymi, niemal czarnymi plamkami, kształtu jajowatego.
Wysiadują obydwoje rodzice przez około 11-15 dni.
Młode są gniazdownikami, karmione przez oboje rodziców, opuszczają gniazdo po około 14- 18 dniach.
Wyprowadza zazwyczaj dwa lęgi w roku.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Ochrona
W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.