Dodał(a) Haall dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Żurawiowe
Rodzina: Chruściele

Występowanie

Gatunek lęgowy przelotny, niektóre osobniki zimują w kraju.
Występuje na wszystkich stawach i wodach stojących.
Przyloty do Polski od marca do kwietnia, odloty od września do listopada.

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Wygląd

Brak dymorfizmu płciowego.
Upierzenie czarne, na czole biała tarczka, ciągnąca się od nasady dzioba.
Palce z płatkami skórnymi ułatwiającymi pływanie.
Dziób popielatobiały, oczy czerwone, nogi zielonopopielate.
Młode ptaki nie mają białej tarczki na głowie, a puch na piersi jest o srebrzystym odcieniu.
Podczas pływania charakterystycznie kiwa głową.
Gdy zostanie spłoszona szybko ucieka po powierzchni wody, posługując się nogami i skrzydłami.

Pożywienie

Rośliny wodne i drobne bezkręgowce, różne rodzaje mięczaków i robaków i ich larwy.

Rozród

Gniazda buduje na płytkiej wodzie ukryte w przybrzeżnej roślinności, w trzcinach z starannie ułożonych fragmentów roślin wodnych.
Samica składa na początku kwietnia od 6 do 11 jaj, koloru jasnożółtobrązowego, kształtu jajowatego.
Wysiadują przeważnie oboje rodzice na zmianę przez około 21-25 dni.
Młode po 3-4 dniach mogą już pływać z rodzicami.
Po około 60 dniach są już samodzielne.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.

Ochrona

Należy do ptaków łownych z okresem ochronnym.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.