Dodał(a) marta dnia 27 - 02 - 2011 1 Komentarz

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowate
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Krukowate

Występowanie

Gatunek częściowo osiadły, występuje w koloniach.
Żyje w mniejszych lasach i zagajnikach, często przebywa również w miastach.

Wygląd

Wierzch głowy, grzbiet, skrzydła, ogon czarne.
Tył głowy i szyja szare.
Dziób i nogi czarne.
Oczy u starszych kawek jasnoniebieskie, u młodych osobników brudnobiałe z brązowymi plamkami.
Brak dymorfizmu płciowego.

Pożywienie

Ptak wszystkożerny, głównie owady, dżdżownice, myszy, ziarno, jagody, nasiona i owoce.

Rozród

Gniazda buduje z gałązek, słomy, różnych włókien, wysłane pierzem i sierścią.
W mieście gnieździ się w kominach, otworach wentylacyjnych itp
Samica składa w kwietniu – maju od 5 do 6 jaj, w kolorze niebieskozielonym z szarymi i brązowymi plamkami.
Wysiaduje przeważnie samica przez około 17-19 dni.
Młode są gniazdownikami, opuszczają gniazdo po około 30 dniach.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

One Response so far.

  1. Hanka pisze:

    Warto dodać, że w Polsce licznie zimują ptaki ze wschodu i północy, podgatunku soemmerringii (Corvus monedula soemmerringii), charakteryzujące się białą obróżką na szyi. Ptaki te już się dość zadomowiły w naszej przestrzeni miejskiej i np. w Warszawie są dość często spotykane.

    fot. Hanna Żelichowska (www.ptakimiasta.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.