Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Blaszkodziobe
Rodzina: Kaczkowate

Występowanie

Gatunek częściowo osiadły.
Połowa populacji zimuje w kraju.
Do Polski przylatuje od marca do kwietnia a odlatuje od października do listopada.
Występuje na umiarkowanych szerokościach geograficznych Europy i Azji.
Zamieszkuje większe zbiorniki wodne i zatoki morskie.

Wygląd

Ubarwienie śnieżnobiałe, szyja esowato wygięta.
Dziób czerwonopomarańczowy z czarnym zgrubieniem u nasady, nogi czarne.
Młode ptaki są szarobrązowe. Upierzenie obu płci jest jednakowe, samiec ma większe zgrubienie u nasady dzioba i jest większy od samicy.

Przybliżone wymiary

Długość ciała: 110-160 cm
Rozpiętość skrzydeł: 200-240 cm
Masa ciała: 7–14 kg

Pożywienie

Rośliny i drobne bezkręgowce wodne, chętnie przyjmują pokarm od ludzi.
Pożywienie wydobywa na płyciznach zanurzając głowę, szyję i przód ciała pod wodę.
Żeruje również na lądzie wśród traw i trzcin.

Rozród

Gniazda zakłada na płytkiej wodzie w przybrzeżnych szuwarach, które buduje ze sterty czcin i roślin wodnych.
Samica składa w kwietniu – czerwcu od 5 do 8 jaj, w kolorze zielonkawoszarym.
Wysiaduje samica przez około 35-41 dni.
Młode są zagniazdownikami, wodzone przez rodziców.
Zdolność do lotu uzyskują po około 4 – 5 miesiącach życia.

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

 

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.