Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Brodzące
Rodzina: Bociany

Występowanie

Gatunek wędrowny, lęgowy.
Do Polski przylatuje w marcu, odlatuje końcem sierpnia i we wrześniu, gromadząc się w duże stada zwane „sejmikami” odlatując do południowej Afryki.
Gatunek związany z krajobrazem naszego kraju, najchętniej bytuje w okolicach błotnistych.

Wygląd

Ubarwienie białe z czarnymi lotkami.
Oczy brązowe, nogi i dziób u ptaków starszych czerwone, u młodszych czarne.
Upierzenie obu płci jest jednakowe.

Pożywienie

Norniki, ryjówki krety, jaszczurki, węże, małe zające, płazy, gady, małe gryzonie, ryby, chrząszcze, dżdżownice.

Rozród

Gniazda zakłada na dachach domów mieszkalnych, budynkach gospodarczych, nieczynnych kominach, starych drzewach.
Buduje duże gniazdo z suchych gałęzi, wysłane sianem, cienkimi witkami, czasami kawałkami papieru, szmat.
Gniado buduje samica, samiec pomaga przynosząc materiały na gniazdo.
Gniazdo jest używane przez jedną parę przez wiele lat.
Samica składa w kwietniu- maju od 3 do 5 jaj, kształtu jajowatego, koloru białego.
Wysiaduje na zmianę samica i samiec przez około 30-34 dni.
Młode są karmione prze oboje rodziców i po około 65 dniach opuszczają gniazdo.
Wyprowadza jeden lęg w ciągu roku.

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody „pro Natura” od 1994 roku realizuje Program Ochrony Bociana Białego i Jego Siedlisk.

Projekt obserwacji kamerą internetową gniazda bocianów białych „Blisko bocianów”, realizowany przez Południowowielkopolską Grupę OTOP (PwG OTOP)

Kamery na żywo 24 h

 

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.