Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka

Rząd: Kraskowate
Rodzina: Żołny

Występowanie

Gatunek wędrowny.
Do Polski przylatuje w maju, odlatuje początkiem września.
Występuje na otwartym terenie z pojedynczymi drzewami.
W naszym kraju występuje w dolinie Sanu pod Przemyślem, oraz okolicach Hrubieszowa na Zamojszczyźnie.
Sporadycznie stwierdzono występowanie w innych regionach Polski.
Zimuje w Afryce na południe od Sahary, na Półwyspie Arabskim i w Indiach.

Wygląd

Wierzch głowy i kark rdzawobrązowe, czoło białe, grzbiet i kuper złotooliwkowe.
Przez oko biegnie czarna pręga.
Skrzydła błękitnozielone, u nasady brązowe, gardło złotożółte.
Spód ciała seledynowobłękitny, ogon zielony z wydłużonymi wewnętrznymi sterówkami.
Samice są mniej kontrastowo ubarwione i mają oliwkowozielony grzbiet.
Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy.

Pożywienie

Owady chwytane w locie (osy, pszczoły,chrząszcze, motyle, muchówki)

Rozród

Gniazda zakłada na stromych piaskowych, lub gliniastych skarpach, gdzie para wykopuje norę zakończoną komora lęgową, czasami taka nora ma nawet 2 metry.
Samica składa od 5 do 6 jaj w połowie czerwca.
Jaja są białe, wysiaduje samica i samiec przez około 20 dni.
Młode są karmione prze oboje rodziców i po około 30 dniach opuszczają gniazdo.
Wyprowadza jeden lęgi w ciągu roku.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.
Gatunek wpisana do Polskiej Czerwonej Księgi Zwierząt

 

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

 

fot. Marcin Stefańczyk (www.marcinstefanczyk.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.