Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Systematyka

Rząd: Żurawiowe
Rodzina: Chruściele

Występowanie
Gatunek wędrowny.
Przeloty w marcu, kwietniu i sierpniu oraz październiku.
Występuje na płytkich zarośniętych zbiornikach wodnych.
Zamieszkuje cieplejsze i umiarkowane rejony Europy i południowo-zachodnią Azję.
Zimuje w południowej Europie, Afryce oraz Indiach i Pakistanie.

Wygląd
Wierzch ciała oliwkowobrązowy z małymi czarnymi i białymi plamkami.
Boki głowy i szyi oraz pierś szaroniebieskobrązowe.
Boki ciałą w brązowo-białe pionowe pręgi.
Dziób żółty, u nasady pomarańczowawy, nogi zielonkawe.
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego

Pożywienie
Owady, nasiona, zielone części roślin.

Gniazdowanie
Gniazda zakłada na brzegu wody w zaroślach lub kępie trawy.
Samica składa od 8 do 14 jaj w kwietniu i czerwcu.
Jaja wysiaduje samica i samiec przez około 18-21 dni.
Młode są karmione przez ojca i po około 72 godzinach opuszczają gniazdo, natomiast zdolność do lotu uzyskują po około 45-52 dniach.
Wyprowadza jeden lub dwa lęgi w ciągu roku.

Ochrona
W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

fot. Marek Paluch (www.marekpaluch.pl)

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.