Dodał(a) yotan dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Paweł Wacławik (www.pawelwaclawik.pl)

Systematyka

Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Skowronki

Występowanie

Gatunek osiadły.
Występuje na peryferiach wsi i miast, w miejscach suchych, na terenach piaszczystych.

Wygląd

Nieco większy od wróbla domowego.
Na głowie ma czub z brązowoczarnych piór.
Upierzenie brązowe, strona grzbietowa szarobrązowa.
Brzuch szarożółtawy, na piersi i gardzieli ciemne plamki, na skrzydłach wąskie.
Dziób szarobrązowy.
Oczy i nogi szarobrązowe.

Pożywienie

Nasiona chwastów, młode karmi owadami i ich larwami, dżdżownicami.

Rozród

Gniazda zakłada w zagłębieniach ziemi, które buduje z źdźbeł traw, korzonków i włosia.
Samica składa od 3 do 5 jaj w kwietniu i czerwcu.
Jaja są białe, kształtu jajowatego, ciemnoszarymi plamkami.
Wysiaduje samica przez około 15 dni.
Młode opuszczają gniazdo po około 10 dni.

Ochrona

W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

 

fot. Paweł Wacławik

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.