Dodał(a) Agata dnia 27 - 02 - 2011 0 Komentarzy

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Systematyka
Rząd: Wróblowe
Podrząd: Śpiewające
Rodzina: Trznaldowate

Występowanie
Gatunek osiadły.
Występuje na obrzeżach lasów, borów, sadów, ogrodów, pól, w miejscach dobrze nasłonecznionych.
Zimuje w kraju tworząc koczujące stada.

Wygląd
Ptak wielkości wróbla domowego.
Samiec w szacie godowej ma żółtą głowę i brzuch, rdzawą pierś.
W szacie spoczynkowej żółta barwa na brzuchu płowieje i pozostaje tylko kilka żółtych pasków na głowie.
Kuper cynamonowy.
Samica oliwkowoszara.
W szacie spoczynkowej samiec upodabnia się do samicy.

fot. Jacek Drozda (www.rurzyca.pl)

Przybliżone wymiary
Długość ciała: 16-17 cm
Rozpiętość skrzydeł: 23-29 cm
Masa ciała: 26–31 g

Pożywienie
Nasiona, wiosna również owady.

Gniazdowanie
Gniazda zakłada na ziemi, lub bardzo nisko na krzewach.
Samica składa od 3 do 5 jaj w kwietniu do sierpnia.
Wysiaduje samica przez około 12- 14 dni.
Młode są karmione przez oboje rodziców.
Opuszczają gniazdo po około 11- 13 dniach.
Wyprowadza dwa lęgi w roku.

Ochrona
W Polsce podlega ochronie gatunkowej.

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.